Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Alarmantan dopis vijećnicima člana Povjerenstva: Ništa se ne smije raditi na Marjanu!

Alarmantan dopis vijećnicima člana Povjerenstva: Ništa se ne smije raditi na Marjanu!

Donosimo što piše, od riječi do riječi

Izdvojimo da je vijećnike dočekao dopis kojeg je napisao dr. Milan Arvay, stalni sudski vještak, inače član Povjerenstva za Marjan i autora elaborata iz 2016.godine.

Njegov dopis je prilično alarmantan. Donosimo što piše, od riječi do riječi.

- Mjere integrirane zaštite šuma za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma mediteranski potkornjak, nisu se provodile.

Ukupna površina Park šume Marjan 300,29 hektara (ha).

Sjeverni dio PŠM sa 196,24 ha kojega koriste za rekreaciju Splićani, evidentiran je u uređenoj šumarskoj gospodarskoj jedinici (G.J.) Park šuma Marjan, a treba gospodariti s njim, Javna ustanova.

Sjeverni dio park šume sa 196,24 ha je prema bivšim i sadašnjem Zakonu o šumama, precizno propisanog gospodarenja i za njega je kao temelj gospodarenja jedino validan Šumskogospodarski plan koji se danas zove Program gospodarenja za razdoblje 10 godina, odobren na provođenje od nadležnog ministarstva, a koji više nije važeći.

Od 01.01.2019. ne postoji Program gospodarenja - danas se ništa ne smije raditi jer nema odobrenog Šumskogospodarskog plana.

Tijekom 2018.g. trebalo je donijeti godišnji plan gospodarenja za 2019, nisam upoznat je li donesen.

- Najjednostavnije: za razdoblje od 01.01.1971.g. do 31.12.2018. prednici Javne ustanove za upravljanje nisu uopće gospodarili park šumom prema propisima i obavezi gospodarenja u skladu Zakon o šumama i šumskogospodarski. Kolokvijalno rečeno, koristili su autobus kojega nisu redovno servisirali, izvršavali godišnje tehničke preglede, nisu produžavali važnost registracije, putnici su uživali u vožnji njime svakodnevno, vozeći se kroz Park šumu Marjan, ali autobus se upravo raspao!

Slijedom navedenog, hitno je potrebno izraditi reviziju trećeg šumogospodarskog plana iz evidentiranih stručnih šumarskih razloga:

- potrebe uključenja svih šuma i šumskog zemljišta park šume u Gospodarsku jedinicu park šume,

- ukupnog evidentnog lošeg zdravstvenog stanja pojedinačnog drveća

- očite devastacije šuma i šumskog zemljišta u svim odjelima površine 196,24 hektara, zbog neprovođenja propisanih radova biološke obnove šume;

- očite devastacije šuma i šumskog zemljišta izvan obuhvata park šume površine 104,5 ha, zbog toga što se šuma u tom području uopće ne održava i ne ureduje;

- očitog nesrazmjera evidentirane starosti šuma u važećem šumskogospodarskom planu, nesrazmjera propisa na temelju te starosti I nasušne potrebe - da se zbog neizvršavanja propisanih radova od 1971,g. do danas donesu hitno novi propisi u svezi biološke obnove koji se trebaju izvršavati i kontrolirati izvršenja.

Na žalost, od 2016. godine Javna ustanova ništa nije od navedenog prihvatila, nije konzultirala, nije niti izvršila - alarm je uglednog stručnjaka.

 

Vaša reakcija na temu