Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dragan Brtan: Svjesni smo činjenice da sistematizacija ne može ispuniti očekivanja svakog pojedinca

Dragan Brtan: Svjesni smo činjenice da sistematizacija ne može ispuniti očekivanja svakog pojedinca

Trenutno se ne vidim dugoročno u Gradu Splitu, nego isključivo kao dio tima gradonačelnika Andre Krstulovića Opare

Nakon sistematizacije gradske uprave, na stol gradonačelnika je stiglo niz žalbi, o čemu smo izvještavali. Pozvana je i inspekcija rada, mnogo zaposlenika smatra da su im povrijeđena prava, javio se i osjećaj nepravde. Godinu dana od dolaska nove uprave i pola godine nakon dokumenta kojega je izradio Dragan Brtan, tada savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, situacija nije bolja što se tiče funkcionalnosti. Dapače. U 'blic razgovoru' Brtan je odgovorio na neka od ključnih pitanja.

Koji je smisao sistematizacije? Po čemu je ova drukčija od ostalih?

- Sistematizacija je dio ukupnih napora na uspostavi efikasne, ekonomične i efektivne organizacije. Razlika od dosadašnjih sistematizacija je u tome što bi se prethodnih godina priča o boljoj organizaciji završila odmah nakon donesene sistematizacije, a danas je promatramo kao jedan segment unapređenja organizacije podložan kontinuiranom praćenju i unapređenju. Organizaciju (po definiciji) čine ljudi, organizirani u strukture gdje koristeći raspoloživu tehnologiju ostvaruju određene ciljeve. Velika promjena nastaje uvođenjem procesnog pristupa u kojem se treba postići vertikalna i horizontalna povezanost radnih aktivnosti sa što manje organizacijskih prekida uz ostvarenje usluge u što kraćem vremenu i uz što veću kvalitetu. Ciljevi i spoznaja o načinu funkcioniranja dosadašnjih procesa (radnih aktivnosti) navelo nas je na potrebu grupiranja pojedinih poslova sa jasnije definiranim ovlastima i odgovornostima nad cjelinom posla i posla unutar pojedinačnih upravnih tijela. Ovakav sustav sprječava redundantnost poslova unutar Gradske uprave te je u odnosu na dosadašnje sistematizacije detaljnije opisan i razrađen. Dakle, do sada se bavilo sistematizacijom do trenutka njenog usvajanja, a ubuduće se želimo baviti organizacijom i njenim kontinuiranim unaprijeđenjem. Sistematizacija, organizacijska struktura i opisi pojedinih radnih tijela, se treba prilagoditi potrebama unapređenja organizacije, boljem ostvarivanju postavljenih ciljeva, bržem i kvalitetnijem radu i pružanju kvalitetnije usluge građanima i korisnicima uz primjerene troškove.

Veliki je broj žalbi zaposlenika, pozvana je i inspekcija rada. S druge strane, najavljeno je mijenjanje dijela sistematizacije. Je li to priznanje da ste pogriješili?

 - Svaki od kolega ima pravo na izjavljivanje žalbe ukoliko smatra da su njegova zakonska i kolektivna prava povrijeđena i narušena. Žalbe su se i ranije podnosile i pretpostavka je da će ih biti i u budućnosti. U prošlosti većina žalbi je išla u smjeru traženja višeg klasifikacijskog ranga, većeg koeficijenta u odnosu na ranije dodijeljeno putem rješenja. Uzroke možemo tražiti i u nemogućnosti napredovanja ranijim sistematizacijama. Svjesni smo činjenice da sistematizacija ne može ispuniti očekivanja svakog pojedinca, ali napominjem da je novi preustroj razmišljanje ove gradske uprave u kojem smjeru treba i mora ići razvoj Grada, a sve u cilju podizanja kvalitete životnog standarda građana.

Kako komentirate da žalbe idu i u smjeru da nije napravljena prema propisanoj uredbi?

 -  Na organizaciju rada gradske uprave ne utječe samo jedna uredba. Od 2006. godine propagira se reforma javne uprave kroz uvođenje sustava financijskog upravljanja i kontrola. U jednoj fazi uvođenja više pažnje se posvećivalo uvođenju kontrolnih mehanizama, a zaostajalo se sa izgradnjom sustava u drugim područjima važnim za stvaranje moderne gradske uprave. Ukratko, sistematizacija je izrađena u skladu s zakonskim propisima, između ostaloga u skladu s odredbama Zakona o službenicima i namještenicima, pripadajućom Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te donesenom Odlukom o ustrojstvu gradske uprave  od strane Gradskog vijeća. Nemam saznanja da je izjavljena žalba koja ide u smjeru da sistematizacija nije napravljena prema propisanoj uredbi.

Vi ste došli kao savjetnik, s ugovorom na određeno, najavljeno je da tim savjetnika odlazi s gradonačelnikom. Ubrzo ste ipak postali pročelnik, zaposlenik na neodređeno vrijeme. Zašto?

-  Istina je da mi nije bila intencija pristupati natječaju za pročelnika kada sam se pridružio timu gradonačelnika. Međutim, kao netko tko je dugo godina imao iskustva u upravljanju i vođenju financija, prepoznao sam izazove da u Gradu Splitu unaprijedim odnos prema financijskom upravljanju i kontrolingu. Trenutno se ne vidim dugoročno u Gradu Splitu, nego isključivo kao dio tima gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.       

Vaša reakcija na temu