Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Društvo Marjan traži ostavke

Društvo Marjan traži ostavke

Nedopustivo je da se na pitanja građana odgovara kontradikcijama, protupitanjima ili čak neistinama

Nakon objavljenog izvješća o javnoj raspravi izmjena Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana, reagiralo je Društvo Marjan. Odgovore i obrazloženja na primjedbe i prijedloge smatraju neprihvatljivima i drže da nemaju zakonskog uporišta.

Priopćenje u kojem, među ostalim, traže ostavke najodgovornijih za izradu dokumenta, Ružice Batinić Santro, pročelnice Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Dražena Pejkovića, savjetnika gradonačelnika za urbanizam, Lovre Kuščevića, ministra graditeljstva i prostornog planiranja i pomoćnika Igora Čižmeka, prenosimo u cijelosti.

- Društvo Marjan smatra da su Odgovori i obrazloženja na primjedbe i prijedloge Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Splita, posebno u dijelu koji se odnosi na Park šumu Marjan, apsolutno neprihvatljivi jer nemaju uporišta u zakonima RH niti u temeljnim strukovnim načelima. O tome najbolje svjedoči i očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode (novi naziv Ministarstvo zaštite okoliša i energetike) od 12. svibnja 2016. godine, u kojem se između ostalog navodi:

'Također smatramo da se tradicijskom naseobinom u ovom slučaju mogu smatrati samo građevine ili skupine građevina zatečene u trenutku proglašenja park šume, a ne i bespravno izgrađene građevine nastale zbog širenja grada.'

Posebno skandaloznim držimo dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 19. prosinca 2016. godine, kojim se citirano očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode zaobilazi i izigrava tvrdnjom da isto Ministarstvo nije imalo primjedbi prilikom donošenja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, što je u potpunosti izvan konteksta citiranog očitovanja. Osim toga, uopće se nisu uzele u obzir prirodne vrijednosti te namjena zaštićenog područja Park šume Marjan, što je također zahtijevalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Slijedom navedenog, nesporno je da su Izmjene i dopune PPU-a i GUP-a u izravnoj suprotnosti s propisima i dostavljenim mišljenjima, stavovima, zahtjevima i očitovanjima javno-pravnog tijela nadležnog za zaštitu zaštićenih dijelova prirode, tj. nezakonite su, i kao takve uopće ne smiju biti tema rasprave Gradskog vijeća Grada Splita te ih je potrebno odbaciti, a akteri predlaganja ovakvog dokumenta moraju snositi odgovornost za svoje postupanje.

Nedopustivo je da izrađivači tijekom javne rasprave, o tako važnoj temi kao što su građevinska područja unutar Park šume Marjan, na pitanja građana odgovaraju kontradikcijama, protupitanjima ili čak neistinama.

Stoga zahtijevamo podnošenje ostavki osoba najodgovornijih za izradu ovakvog dokumenta i to: Ružice Batinić Santro, pročelnice Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša; Dražena Pejkovića, savjetnika gradonačelnika za urbanizam; Lovre Kuščevića, ministra graditeljstva i prostornog planiranja i Igora Čižmeka, pomoćnika ministra graditeljstva i prostornog planiranja, dok za stručne izrađivače predmetnih dokumenata držimo da bi trebali snositi stegovnu odgovornost pred Hrvatskom komorom arhitekata.

Također, pozivamo pravosudna tijela RH da postupak korištenja izmjena prostorno – planske dokumentacije za ozakonjenje nezakonite radnje protupravne gradnje, opisane u grupi kaznenih djela protiv okoliša, ispita te ovisno o utvrđenom, sankcionira.

Vaša reakcija na temu