Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FEŠTA O' SPIZE I VINA Splićani pohrlili po janjetinu s bižima, podijeljeno 5000 porcija

FEŠTA O' SPIZE I VINA Splićani pohrlili po janjetinu s bižima, podijeljeno 5000 porcija

Supružnici Puljak i zamjenici gradonačelnika sudjelovali u podjeli

Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) je i ove je godine, tradicionalno povodom Dana grada Splita, priredila cooking show 'Fešta o' spize i vina' na splitskoj Peškariji. Tom je prigodom Splićanima i gostima besplatno u manje od pola sata podijeljeno čak pet tisuća porcija janjetine s bižima.

Petar Vlak, chef u ŠKMER-u, otkrio nam je kako je priprema krenula još u 7 sati ujutro da bi do podneva sve bilo spremno. Sudjelovalo je ukupno više od 100 ljudi - kuhara i volontera. Rekao nam je također kako su upotrijebili oko 300 kilograma janjetine, malo manje od tone povrća, 40-ak litara maslinovog ulja, tri cijela pršuta…

'Lijepo je usrećiti ljude i za svoj grad napraviti nešto humanitarno. Ujedno mi je osobno velik izazov skuhati ovako velik broj porcija', priznao nam je Vlak.

U podjeli su svoj doprinos dali i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, saborska zastupnica Marijana Puljak kao i zamjenici gradonačelnika - Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić.

‘Ovdje smo nakon procesije i mise povodom blagdana svetog Duje kako bismo počastili građane i goste. Primjećujem da svi uživaju te ujedno pozivam sve koji još nisu da nam se pridruže u proslavi’, poručio je gradonačelnik Puljak.

Da doista guštaju u ručku, potvrdili su nam Splićanin Denis Gotovac i gošća Jeroslava Vučković. On je za jelo kazao da je pripremljeno kao doma te je komentirao da je cjelokupan program proslave Sudamje 'prva liga'.

'Ima dosta mesa - tome se nisam se nadala. Krasno miriše, krasan je okus. Krasan je i program - kad sam bila mala, bila bi samo misa', nadovezala se naša sugovornica.

Dodajmo kako je ovu manifestaciju pod nazivom 'Fešta o' spize' pokrenuo Miro Bogdanović (1954. - 2017.), osnivač ŠKMER-a, s pokojnim splitskim gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem sredinom 2000-tih.



Vaša reakcija na temu