Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mate Prlić Godinu dana Pave nije među nama: 'Udarili su na Hajduk i sad im se vraća, svima se tresu gaće'

Godinu dana Pave nije među nama: 'Udarili su na Hajduk i sad im se vraća, svima se tresu gaće'

Danas u 17.30 sati okupit će se njegovi prijatelji u Jabuci, te će krenuti prema mjesnom groblju

'Ako padne lopovluk, nerad i nemar u Hajduku, na jednom čvoru kao što je taj - onda pada u državi!', poručio je Pavao Grubišić-Čabo 2009. godine kada je do njega došla vijest o kreiranju Kodeksa. Tada već nije bio aktivan navijač, ali smo sigurni da bi Pave, da nije napustio ovaj svijet prije točno godinu dana, u subotu u prvim redovima marširao na Rivu pod parolom 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!'.

Njegovim prijateljima ovih je dana stalno pred očima, ne samo zbog tužne godišnjice, već i zato što je ova borba s HNS-om njegova. I fali Torcidi jedan takav Che Guevara za 'gerilski rat' protiv neprijatelja iza kojega stoji sustav. 

- Političari, osim što su vezama na kriminalan način privatizirali sve i svašta i bogatili se preko noći otimačinom od vlastitog naroda nije bilo dosta rasprodaja države stranim bankama nego se nisu zaustavili ni na onome što je ljudima pružalo sriću i zadovoljstvo i kad je sve drugo loše zbog ekonomije. Udarili su na Hajduk i sad im se tek vraća, sporo, koliko treba dok gomila shvati jer je i puno novinara potkupljeno bilo i ostalo. Sad im se svima tresu gaće - napisao je Pave prije pet godina, a čini se kao da upravo sada govori.

- Gomila feudalaca hoće otkinuti svoj dio kolača kao račun za to što su vikali da car nije gol dok se uništavalo državu prije nego što je nastala, a obični ljudi prodavali sve što su imali i davali zdravlje i život na bojištima. Jedini glas koji im se može zapravo suprotstaviti je veća gomila, udružena također interesom - ali zajedničkim - u interesu kluba i grada i regije i naroda i države koje vole. Lopov ne želi dati prostor stručnjaku jer onda za njega nema kruva do kojeg dolazi krađom i vezama, a veze su mu kao što je i on. Krive su prijašnje generacije navijača koji su šutjele na to, a rat je pojeo jednu generaciju, droga ovu prije nje. Dolazi Torcida jača i bolja nego što je ikada bila - točno je predvidio Pave, koji je kao tajnik Torcide 2004. godine udario temelje navijačke borbe za Veliki Hajduk.

Danas u 17.30 sati okupit će se njegovi prijatelji ispred kuće u Jabuci kraj Trilja, gdje je proveo posljednje godine života, te će u 18 sati u koloni krenuti prema mjesnom groblju na kojem počiva Torcidin borac za pravdu. 

Vaša reakcija na temu