Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvoje Bašić: Žao mi je što u gradskoj upravi ne postoje timovi koji znaju privući sredstva iz EU fondova, a danas i studenti pišu takve projekte

Hrvoje Bašić: Žao mi je što u gradskoj upravi ne postoje timovi koji znaju privući sredstva iz EU fondova, a danas i studenti pišu takve projekte

Predsjednik Mladih HSLS-a Split govori o akcijama koje su pokrenuli i iznosi nove ideje

Posljednjih dana medijske stupce puni vijest iz Zmijavaca, mjesta iz Imotske krajine gdje su školarci dobili školske uniforme. Ideju o školskim uniformama su 'zakotrljali' mladi HSLS-a u Dalmaciji, koji su organizirali tribine i poticali širu raspravu. Osim toga, mladi liberali su u Splitu zapaženi i po nizu akcija, od performansa kojima su upozoravali na nužnost otvorenja studentske menze u centru grada, uvođenje noćnih autobusnih linija...

Predsjednik Mladih HSLS-a Split Hrvoje Bašić, student Ekonomskog fakulteta, objašnjava jednostavno da se ideje rode iz življenja grada, pa tako i uvođenje noćne linije Prometovih autobusa.

 Kritičari školskih uniformi kao najveći argument spominju 'vraćanje komunističkih ideja'...

- Takvi argumenti su besmislice, uniforme su dio obrazovnih sustava mnogih razvijenih svjetskih demokracija. Naša ideja je bila potaknuti ministarstvo da donese za početak odluku o anketi da se vidi koliko se podržava takva ideja. Isključivi razlog je smanjivanje socijalnih nejednakosti i diskriminacije u tom osjetljivom životnom razdoblju učenika. Psiholozi s kojima smo razgovarali su isticali i argument radnih navika, pripreme za posao... Svjesni smo, naravno, da to nije glavni problem obrazovnog sustava kojemu je potrebna reforma, ali je jedan korak naprijed.
 
 Performansima ste se borili i za menzu 'Indeks' u gradu. Na neki način ste aktualizirali i druge probleme studenata. Indeks je, na koncu, otvoren nakon gotovo sedam godina...
 
- Istina, 'Indeks' je otvoren. Nakon godina čekanja, trebalo je još 20 dana nakon svečanog rezanja vrpce i pompoznog otvorenja.

Ispostavilo se da nedostaje potpis na dozvoli. Kako je takvo što uopće moguće?

- Čini se da se sad već bivšoj ravnateljici Studentskog centra žurilo otvoriti...


 
U Splitu je oko 25000 studenata. Promatrajući sa strane, čovjek bi rekao da studenti nemaju problema, pa i da je društvo 'na svom mjestu' ako je suditi po tišini budućih akademskih građana...
 
- Ako me pitate koji su najveći problemi studenata, na prvu mogu izdvojiti sporost referada, nedostatak menzi, domova, ali i studentskih udruga i aktivizma. I kad smo pokretali neka pitanja, poput menze u centru grada, praktički nijedna od udruga nam se nije pridružila. O drugim društvenim temama da ne govorimo. Studentski zborovi ne funkcioniraju.
 
Dojma sam da je previše politike u Studentskom zboru...

- Mogu se složiti s Vama da je razlog u nefunkcioniranju Studentskog zbora, ali i splitskog i županijskog Savjeta mladih zbog toga. Mislim da se treba mijenjati način izbora članova, ovako ipak politika ima jednu od ključnih uloga.
 
Kako biste ocijenili rad Sveučilišta?
 
- Promjene u vodstvu su tek nastupile, ali podržavam dosta stvari, recimo da je postakademsko zapošljavanje briljantna ideja. Dosta je problem i u nama studentima, mi moramo više sudjelovati i na društvenoj sceni, ne samo u rješavanju naših pitanja.
 
 Na koncu, kakve mogućnosti Split nudi studentima za provod?

- Definitivno nedostaje urbanih sadržaja. Smatram i da je u gradu dosta neiskorištenih lokacija, od Sustipana do bedema Cornaro. San sustipanske noći je pokazao da se itekako dobro može koristiti to područje. Zašto se na tom mjestu ne bi otvorilo neko ljetno kino? Ili zašto bedem Cornaro ne bi postao jedna pozornica? Tu je i Đardin koji nudi niz mogućnosti.
 
Kao mladi političar, koje biste kritike uputili gradskoj upravi?
 
- Zamjeram kadroviranje, način dodjele nekih gradskih resursa, ali najviše me boli što u gradskoj upravi ne postoje timovi koji znaju napisati europski projekt i privući sredstva iz Europske unije, što mi je zaista smiješno, pogotovo u današnje vrijeme kad i studenti znaju pisati projekte za EU fondove.

Vaša reakcija na temu