Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ivanišević o najboljem radu za Žnjan: Čitav prostor je protkan mrežom pješačkih tokova koja obogaćuje i povezuje sve sadržaje

Ivanišević o najboljem radu za Žnjan: Čitav prostor je protkan mrežom pješačkih tokova koja obogaćuje i povezuje sve sadržaje

Dragan Žuvela rekao je da ovaj rad ne mijenja stavke GUP-a po pitanju izgrađenosti i da može odmah ići u aplikaciju DPU-a

Nakon javnog otvaranja kuverti natječaja za žnjanski plato, mogli su se vidjeti nagrađeni radovi, a uskoro će biti izložba svih pristiglih rješenja. 

Osvrt na pobjednički rad Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića u čijem su timu bili Mirjana Radoš, Ivan Jurić, Luka Mužinić i Marin Kaliterna prvo je dao predsjednik žirija Vjekoslav Ivanišević.

- Sam rad je široki demokratski prostor, uvučen u zelenilo u prirodnu sjenu. Respektirao je značajni lungomare i dužobalnu šetnicu s velikim površinama plaže koja nije napadnuta nikakvom izgradnjom. Taj lungomare je i zaštićeni pješački prostor, za razliku od prometa na sjeveru gdje se formira parkiralište sa sjenom koja pada na parkiralište i sportske sadržaje – kazao je Ivanišević. 

Čitav prostor je, objasnio je, protkan jednom mrežom pješačkih tokova koja obogaćuje i povezuje sve sadržaje, ali otvara i mogućnosti da se neki sekundarni drugi pješački tokovi ostvare sami po sebe.

- Rad ima najobilnije preporuke koje će biti značajan putokaz u izradi konačnog Detaljnog plana uređenja. Jedna je i povećati parkirališna mjesta, a za prvu ruku će se tamo prema Duilovu urediti parkiralište da stvarno od prvog dana može se koristiti u cijelosti – obrazložio je arhitekt na čelu žirija.

Dodajmo da su sportski i rekreacijski sadržaji unutar zelene zone, prvi objekti udaljeni 30-ak metara od plaže, parkirališta su 'ispod', a na njima sportski tereni, između šest i devet ugostiteljskih objekata je predviđeno, dva javna zahoda...

Predsjednik splitskog Društva arhitekata Dragan Žuvela kao član žirija je, nakon što su bila poznata imena autora, pod šifrom su se ocjenjivali radovi, a tek nakon izbora nagrađenih, podsjetimo još jednom, javno su se otvorila imena otkrio je jednu zanimljivost. U pobjedničkom timu je diplomant splitskog Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije Ivan Jurić koji je bio u nagrađenom timu za Zapadnu obalu, kao i za projekt Istočne obale. 

- U ovom timu autora se radi o iznimno mladim ljudima koji su bili studenti našeg fakulteta i to me iznimno raduje – naveo je Žuvela.

Što se tiče rada koji nosi naziv 'Inkluzivnost – park za sve' kazao je kako je važno naglasiti da je lungomare tampon zona za kafiće i da je to  valorizirano, te da će neke sugestije ići za povećanjem parking mjesta, ali ne previše jer taj problem treba rješavati kroz optimiziranje drugih vidova javnog prometa.

- Ovaj rad ne mijenja stavke GUP-a po pitanju izgrađenosti i može odmah ići u aplikaciju DPU-a – podvukao je Žuvela. 

Na koncu ponovimo da su u žiriju bili arhitekt Vjekoslav Ivanišević, ujedno i predsjedavajući, a članovi gradonačelnik Andro Krstulović Opara,  arhitekti Gojko Berlengi i Dragan Žuvela te  diplomirani ekonomist Mario Šerić.

Vaša reakcija na temu