Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jadrolinija i Gradska luka Split na kraju godine oborile rekorde u broju prevezenih putnika

Jadrolinija i Gradska luka Split na kraju godine oborile rekorde u broju prevezenih putnika

Nagrade su dobili Alfred Dominis iz Pučišća i Vesna Kurtić iz Supetra koji su trajektom Marjan stigli iz Supetra

Jadrolinija i Gradska luka Split danas su oborile rekorde u broju prevezenih putnika. S trajektom Marjan iz Supetra u Split su stigli Alfred Dominis kao 12-milijunti putnik kojeg je ove godine prevezla Jadrolinija i Vesna Kurtić koja je nagrađena kao pet-milijunta putnica koja je stigla u splitsku luku. Dočekali su ih državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta i ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović. Oboje nagrađenih putnika zadovoljni su uslugom trajektnog prijevoza.

- Kako se školujem u Splitu dosta putujem trajektom i svih ovih godina nikada nije bilo problema s brodom ili s prekidima veze, osim u onim slučajevima kada su bili loši vremenski uvjeti. Jadrolinija odrađuje svoj posao kako treba, za moj otok je dovoljan broj linija, ali uvijek ima onih koji bi vjerojatno htjeli da imaju i koju liniju više - rekao je Alfred Dominis iz Pučišća.

Vesna Kurtić na Braču živi zadnjih deset godina. Preselila se na otok još prije mirovine, a trajektom se, kaže, vozi u prosijeku jednom tjedno.

- Nekad se desi da putujem više puta u jednom tjednu, a nekada idem jednom u dva tjedna. Od kad sam se udala i postala bračka nevjesta gotovo svaki vikend sam išla na otok. Meni je lijepo živjeti na otoku, to je moj izbor i ne nedostaje mi grad. Volim Brač, ne znam kako bi mi bilo na nekom drugom otoku, ali ja sam u Supetru i imamo brojne prednosti - velik broj linija, za tren sam tu, besplatno putujem... Šta mi fali?! Onaj tko voli otok može na njemu lijepo živjeti cijelu godinu - kazala je ona, a budući da gotovo cijeli život putuje trajektima primijetila je brojna poboljšanja u odnosu na ranije.

- Brodovi su puno bolji, kvalitetniji, sama brzina dolaska se nije puno poboljšala i to mi je jedina zamjerka, ali usluga je bolja, ne čeka se na ukrcaj ni auta, ni putnika, osoblje im je ljubazno... Nemam prigovora - zadovoljna je ona.

Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac istaknula je da su ove brojke dokaz da moraju ići naprijed u jačanju flote, ali i da trebaju ići dalje po pitanju infrastrukture u splitskoj luci. Najavila je i da će se produžiti ljetni red vožnje na linijama na kojima se za to pokazala potreba. 

- U ovom području to bi bila plovidba prema Braču i Hvaru, moguće da ćemo neke linije i prije Uskrsa staviti u funkciju u većem obimu. Ne bojim se konkurencije, ako je na zdravim nogama, ona je uvijek dobrodošla. Agencija je provela veliku većinu natječaja i za sada nekog većeg interesa nije bilo. Možemo očekivati određeni interes u natječajima za dio brzobrodskih linija, ali to Jadroliniju, kao brodara s 50 brodova u floti, teško može ugroziti - rekla je Markovčić Kostelac.

David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije, kazao je da iduće godine očekuju raspisivanje natječaja za izgradnju broda za vanjske otoke. 

- Korčula i Lastovo će biti dobro povezani kao i do sada, obnovit ćemo postojeću flotu, a pravi kvalitetni brod se mora graditi. Naša opcija je da idemo s više brodova koji su polivalentni, ali luke kao što su na Lastovu ili Korčuli nisu dovoljno razvijene. S lučkim upravama radimo na proširenju lučkih kapaciteta kako bi mogli s novim brodom uopće pristati tamo - rekao je Sopta.

Dodao je i da je zadovoljan financijskim stanjem u firmi te da ga raduje činjenica da su sve obavili bez većih nezgoda. Najavio je i da će kroz ministarstvo i Agenciju pratiti razvoj i proširenje sezonskih linija i da će odgovoriti u skladu s mogućnostima. 

Vice Mihanović ravnatelj Lučke uprave rekao je da s ministarstvom imaju planove kako će u budućnosti uspješno odgovoriti izazovima koji ih čekaju zbog povećanja broja putnika i vozila kroz Luku Split.

- Ovdje imamo objekte koji su na pomorskom dobru i samim time su u našoj nadležnosti, s drugim dijelom pripremamo projekt Luke Stinice koju apliciramo na europske fondove uz pomoć ministarstva tako da i tu mislimo napraviti iskorak prema Sjevernoj luci. U prvoj fazi bi tamo išao međunarodni promet prema Italiji, a za dalje bi vidjeli. Ukupan broj putnika je značajan ako se pogleda u kontekstu da smo 1998. godine imali milijun i 600.000 putnika. U nepunih 20 godina imamo porast od gotovo 300 posto - zaključio je Mihanović.

Vaša reakcija na temu