Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mariti Brčić Kuljiš i Josipu Milatu prijeti isključenje iz SDP-a zbog podrške ministru Barišiću

Mariti Brčić Kuljiš i Josipu Milatu prijeti isključenje iz SDP-a zbog podrške ministru Barišiću

U pismu potpore među ostalim stoji da je na djelu planski orkestrirana kampanja difamacije te da su se u medijski linč i mobbing uključili kolumnisti, oporbeni političari i s njima uvezeni znanstvenici

Na sljedećoj sjednici Gradskog odbora SDP-a, osim o kandidaturi Aide Batarelo za gradonačelnicu koju je predložilo Predsjedništvo splitskih socijaldemokrata, raspravljat će se i o profesoru emeritusu dr.sc. Josipu Milatu i novopečenoj članici dr.sc. Mariti Brčić Kuljiš. Duet je, naime, potpisao pismo potpore ministru Pavi Barišiću nakon što je Odbor za etiku i znanost donio odluku da je plagirao američkog znanstvenika Stephena Schlesingera uzimajući dijelove njegova teksta bez navođenja izvora.

Dio članova smatra i da im nije mjesto u SDP-u jer grubo krše načela i statut socijaldemokracije koja ima, kažu, nultu stopu tolerancije na korupciju i kriminal, a plagiranje je, navode, kriminal.

U pismu podrške Barišiću, podsjetimo, kojega su potpisali Brčić Kuljiš, Milat i još 102 člana akademske zajednice među ostalim stoji i da je riječ o planski orkestriranoj kampanji difamacije te da su se u medijski linč i mobbing uključili kolumnisti, oporbeni političari i s njima uvezeni znanstvenici.

Doktorica filozofije, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta je donedavno bila članica ORaH-a, prije Laburista, a socijaldemokratsku iskaznicu je dobila nakon raspuštanja splitskog SDP-a.

- Nitko me nije kontaktirao nakon pisma podrške Barišiću niti mi javno zamjerao. Reagirala sam kao znanstvenica i stala iza odluke Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta čiji sam član Uprave. To se ne bi trebalo kositi s tim što sam članica SDP-a - kazala nam je Brčić Kuljiš navodeći da ako će se o tome raspravljati na tijelima SDP-a da bi tamo ponudila i detaljno objašnjenje.

Profesor Milat nam je ostao nedostupan za komentar, ali je, kako doznajemo, upoznat sa zahtjevima članova koji traže raspravu na temu podrške Barišiću i nema ništa protiv toga.

Neki SDP-ovci pak nisu skloni izbacivanju iz stranke, postoje i druge sankcije, iako nisu sretni zbog potpisa pisma podrške.

SDP je namjeravao pokrenuti postupak izglasavanja povjerenja ministru Barišiću, ali je zbog 'nečistoće' u svojim redovima, odnosno splitskih članova, prepustio inicijativu HNS-u. Posebno im je bolan profesor Milat. Profesorov potpis tumače pojedini i kao 'nepodnošljivu lakoću podjela' u splitskom SDP-u kojima se, za sada, ne nazire kraj. Slika će biti jasnija nakon lokalnih izbora.

Vaša reakcija na temu