Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Miro Bulj o termoelektrani na Perući: Spreman sam primiti i metak za zaštitu ovog kraja!

Miro Bulj o termoelektrani na Perući: Spreman sam primiti i metak za zaštitu ovog kraja!

Mostovci su iznijeli argumente zašto je štetna TE Peruća i koja su rješenja

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, županijski i gradski vijećnik Ante Čikotić te bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša Mate Rebić poslali su snažnu poruku protivljenja gradnji TE Peruća.

Peruća je najveći bazen pitke vode u Europi, ponovili su ono o čemu govore i u Saboru, naši najveći resursi su zrak, čista voda i naša zemlja, na tome treba graditi budućnost.

Jedan od najglasnijih protivnika elektrane Miro Bulj je naveo kako i narod i znanstvenici upozoravaju da je TE Peruća štetna i ekonomski jer će građani to sufinancirati, ali i ekološki jer će ugroziti pitku vodu. 

- TE Peruća inicijativa je Zorana Burića koji je suvlasnik ovog projekta te su se pojavile informacije da su se prijeteći, manipulirajući  i ugrožavajući demokratske procese slala prijeteća pisma građanima gdje ih upozoravaju da će se krenuti u izvlaštenje ako ne pristanu potpisati da im se po cijeni koje oni dogovore, proda zemlja. Da se razumijemo, govorimo o suprugu ministrice Burić Pejnović - izravan je Bulj. 

Osim toga, naglasio je kako je nečuveno da ljudima koji nisu pravno potkovani dolaze ovakva pisma te kako je ovo pokušaj ugroze ovog područja. 

- Pozivam premijera i ministra Božinovića da ispitaju ovaj slučaj pritisaka na ljude, ovo što radi Burić u stilu je Cose Nostre te je neviđen sukob interesa i primjer pritiska na ljude. Želim samo da se zna, bez obzira na sve prijetnje koje dobivaju ljudi, bez obzira na sve pritiske kojima sam i ja izlagan godinama u borbi protiv TE Peruća, osobno sam spreman primiti i metak za zaštitu ovog kraja - poručio je Bulj.

Rebić je prisnažio da i najnovija spletkarenja oko odabira nove uprave HEP-a jasno pokazuju da se brzo odustalo od 'javnog natjecanja' i pribjeglo dosadašnjim fiktivnim.

- Do koje smo mi razine uništili svijest i motivaciju normalnih i pametnih ljudi da se oni uopće ne prijavljuju na javne natječaje upravljanja državnih tvrtki. Naravno, znaju oni da bez stranačke iskaznice ili interesnog kriterija nisu potencijal za vođenje državnih poduzeća – p(r)ozvao je Rebić.

Da ovaj projekt još nije proglašen strateškim, naglasio je Čikotić i dodao kako su iznijeli niz prijedloga.

Pozvali su i HEP da se očituje s obzirom na to da je upravo ova firma oštećena strana u projektu i bez njih je neodrživa TE Peruća. Osim toga, Čikotić je naglasio kako je ovo sukob dvaju koncepata.

- Imamo koncept razvijenog svijeta koji ide u decentraliziranu proizvodnju električne energije i koncept projekta koji zastupa nečije pojedinačne interese što ne bi bio problem da nije u pitanju subvencija koju će opet građani platiti skupom cijenom električne energije. Zalažemo se za koncept razvijenog svijeta, a time potičemo građane da postanu i proizvođači električne energije. U svijetu se ne grade više ovakva postrojenja, trebamo težiti boljim rješenjima i decentraliziranoj pripremi električne energije koji će od građana napraviti poduzetnike, da ti solarni paneli budu i na školama i na kućama – iznio je Čikotić.

Predložio je i tri konkretne mjere: smanjenje realnog troška priključenja elektrane na distribucijsku mrežu, tipski projekt te godišnji obračun za kupce s vlastitom proizvodnjom.

Vaša reakcija na temu