Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Noćna patrola: Od 14 zaustavljenih samo jedan vozač kažnjen, ostali ponosni jer nisu 'popili' kaznu

Noćna patrola: Od 14 zaustavljenih samo jedan vozač kažnjen, ostali ponosni jer nisu 'popili' kaznu

Dobio sam kaznu prije otprilike nešto manje od dvije godine, žao mi je jer sam sjeo za volan i nadam se da se slično neće ponoviti - kazao nam je Dalibor

Kako bi spriječili kršenje prometnih propisa koji uzrokuju najteža stradavanja sudionika u prometu, policija je i tijekom ovog vikenda na području svih policijskih uprava provodila pojačane aktivnosti na prometnicama. Večer smo proveli sa splitskim policijskim snagama u lovu na ‘pijane’.


- Svaki vikend provodimo pojačana postupanja policijskih službenika u kojem uključujemo velik broj raspoloživih snaga. Večeras su na prostoru cijelog teritorija Republike Hrvatske usmjerene akcije na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dozvoljenih brzina te nevezanja sigurnosnim pojasom - kazao nam je Perica Orešković, glavni policijski inspektor u službi za sigurnost cestovnog prometa koji nam je otkrio statističke detalje:


- Za prvih devet mjeseci bilježimo ukupno povećanje svih nesreća za 3,5 %, od toga u prvih devet mjeseci 19 prometnih nesreća u kojima je 21 osoba smrtno stradala, dok smo za isto razdoblje prošle godine imali 21 prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale 23 osobe. Imamo podatak kako je za ukupno 23% smanjen broj osoba s težim tjelesnim ozljedama, dok je povećanje lakih tjelesnih ozljeda za 13 % ili ukupno gledano svih ozlijeđenih imamo 5 % više. Obzirom na naše Mediteransko područje imamo pojačan nadzor motociklista, u Gradu Splitu imamo oko 15 tisuća registriranih motociklista, a na područje Splitsko-dalmatinske županije oko 25 tisuća, gdje mi provodimo pojačan nadzor postupanja. Za prvih devet mjeseci možemo kazati kako imamo šest smrtno stradalih motorista, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 11 smrtno stradalih.


Alkohol i vožnja pod njegovim utjecajem je društveno neprihvatljiva, a vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti.

- Koristimo ovu priliku da preko vas medija građane upozorimo na ponašanje u prometu, pogotovo u ovim noćnim satima da vozači ne sjedaju za volan vozila ako su konzumirali neka od opojnih sredstava, da smanje brzinu... Zbog toga na više mjesta u Gradu Splitu i okolici imamo postavljene fiksne radare koji su preventivne naravi, građani znaju za njih i uspore. Pokazalo se kako na mjestima gdje su radari postavljeni mi više ne bilježimo prometne nesreće. Mislim da svaka akcija poluči rezultat i rekao bih vaša suradnja jer će se građani tim putem više osvijestiti - kazao nam je Orešković.


Pri nadzoru takvih vozača imali smo priliku vidjeti i čuti na koji se način takve i slične akcije provode i na koji način policijski službenici postupaju. Što se tiče policijskih službenika, Ivana Kambera i Stjepana Bekavca, s kojima smo bili i proveli određeno vrijeme njima možemo dati čistu peticu, jer su dokazali iznad svega profesionalnost gledajući na postupanja prema vozačima koje su nadzirali i alkotestirali.

- Zadovoljni smo s večeri koja je protekla bez većih problema - kazali su nam Ivan i Stjepan.

Za vrijeme našeg boravka na terenu, u razdoblju od 3:30 do 5 sati, zaustavljeno je 14 osoba od kojih je samo jedna kažnjena, jedan stariji vozač napuhao je 0,3 promila koji su mu dopušteni, a ostalih 12 zaustavljenih imali su 0,0 promila čime su postali uzori drugima. Neki od njih hrabro su stali pred naš mikrofon, sretni jer nisu ‘popili’ policijsku kaznu:


Strikić Toni:

- Inače ne pijem, ne konzumiram alkohol. Čuo sam da se akcija provodi, na neki način trebalo bi spriječiti ljude koji pod opijatima sjedaju za volan, mislim da ovim akcijama ljudi postaju svjesniji.

Jere Vukičević:

- Ne pijem kada vozim, pazim na to, ne želim ni platiti kaznu jer nisu baš ni niske.

Ana Roguljić:

- Nakon dosta vremena izašla sam vanka s prijateljicama, inače pazim na to da nikad ne sjednem za volan, ako sam pila. Uvijek ja vozim ako je u društvu netko popio. Kad piješ ne vozi, to je glavno. Treba više razmišljati o sigurnosti sebe i drugih u prometu.

Rosa Delonga:

- Nikada neću sjesti za volan pod utjecajem alkohola, najviše zbog sigurnosti svojih putnika za koje sam kao vozač odgovorna. Poslala bih drugima poruku neka se pridržavaju ovog pravila, život je ipak najvažniji od svega.

Jedini koji je ‘popio’ kaznu bio je Dalibor s napuhanih nešto manje od 1 promil:

- Dobio sam kaznu prije otprilike nešto manje od dvije godine, žao mi je jer sam sjeo za volan i nadam se da se slično neće ponoviti - kazao nam je Dalibor kojem slijedi plaćanje kazne i oduzimanje vozačke dozvole.

Ovaj vikend su možda mnogi odlučili ne riskirati zbog najava pojačane kotrole, ali riskirati ne bi trebalo nikad. Ako pijete, ne vozite. Prebrzom vožnjom ćete možda doći kući pet minuta ranije, a možda i ne…

Vaša reakcija na temu