Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepick NOVI PRAVILNIK Obiteljski liječnici policiji će prijavljivati vozače ako zbog bolesti ne mogu voziti

NOVI PRAVILNIK Obiteljski liječnici policiji će prijavljivati vozače ako zbog bolesti ne mogu voziti

Bez vozačke možete ostati do šest mjeseci

Prema novom Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji na snagu stupa idućeg tjedna obiteljski liječnici dužni su policiji prijaviti pacijenta - vozača ukoliko tijekom pregleda  utvrdi da on boluje od bolesti zbog koje privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Razdoblje privremene nesposobnosti određuje se najdulje na šest mjeseci.

Upozorenje vozaču će se izreći i ako vozač koristi djelatne tvari koje značajno utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja motornim vozilima.

Liječnik ima pravo, ako smatra potrebnim u svrhu praćenja zdravstvenog stanja tijekom trajanja privremene nesposobnosti, pozvati vozača na ponovni pregled radi provjere ima li promjena.

Vozač koji nije zadovoljan utvrđenim zdravstvenim stanjem od strane liječnika koji je obavio pregled ili je liječio vozača ili izabranog liječnika, zbog kojeg privremeno, ne dulje od 6 mjeseci, nije sposoban sigurno upravljati vozilom, ima pravo obaviti pregled kod specijalista medicine rada/specijalista medicine rada i sporta, u roku od 15 dana od dana utvrđivanja privremene nesposobnosti.

Vaša reakcija na temu