Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Dubravec Parić, Kotur i Baldasar komentiraju Bernardićevu odluku o raspuštanju vodstva splitskog SDP-a

Parić, Kotur i Baldasar komentiraju Bernardićevu odluku o raspuštanju vodstva splitskog SDP-a

Raspuštanje samo Splita jasno govori da rezultati zadnjih lokalnih izbora nisu pravi razlog ovog čina

U razmaku od 13 mjeseci dva puta je raspušten splitski SDP. Dok se prethodni predsjednik Zoran Milanović 'zahvalio' cijeloj organizaciji i pokušao stvari pokrenuti ispočetka, aktualni čelnik SDP-a Davor Bernardić riješio se samo vodstva, zapravo ljudi koji mu nisu pretjerano skloni, u prvom redu predsjednika Darka Parića i članova Predsjedništva. Raspušten je i Gradski odbor gdje je omjer snaga miješan. Bilo je jasno i tijekom kampanje za lokalne izbore da Aida Batarelo i splitski SDP ne uživaju njegovu podršku.

Za povjerenika stiže čovjek iz Zagreba, Bernardićeva desna ruka Zvane Brumnić. Prije dva tjedna kada je prvi put htio raspustiti vodstvo, bilo je govora da će ulogu povjerenika preuzeti Rajko Ostojić. Odluka o raspuštanju ususret redovnih izbora gdje bi se svakako odlučivalo o novom vodstvu ostavlja prostora za sumnje u Bernardićevu odluku.


Za komentar najnovijeg udarca  iz Zagreba upitali smo sada već bivšeg predsjednika splitskog SDP-a Darka Parića. 

- Pokušao sam iskreno spasiti što se spasiti da, ujediniti SDP u Splitu i ljude u SDP-u i okrenuti stvar u pozitivnom i konstruktivnom smjeru. Međutim, neke struje i frakcije su jednostavno bile prejake da bi se moglo boriti protiv njih i mislim da je danas sve puno jasnije, zašto se događalo sve što je bilo - krenuo je Parić.

Parić nam je također iznio da raspuštanje splitskog SDP-a samo dva mjeseca prije njegovih redovitih izbora na kojima se ionako bira kompletno novo rukovodstvo u ovom trenutku otvara više pitanja nego što daje odgovora. 

- Kao što i raspuštanje samo Splita jasno govori da rezultati zadnjih lokalnih izbora nisu pravi razlog raspuštanja. Nažalost - drži Parić.

Na koncu se zahvalio kolegicama i kolegama koji su mu pomagali cijelo ovo vrijeme.

- Unatoč svemu, vjerujte, SDP je pun divnih i pametnih ljudi, a budućem rukovodstvu želim sreću. Nadam se da će imati neophodno potrebnu podršku od kolegica i kolega kojima su, nažalost, ovaj put osobni animoziteti bili bitniji od SDP-a - poručio je.


Dojučerašnji potpredsjednik Goran Kotur koji, prema dosadašnjim medijskim istupima, ima aspiracije preuzeti splitske socijaldemokrate, smatra pogrešnim potezom raspuštanje.

- Raspuštanje je pogrešan potez, kako prvi tako i drugi put. Pokazalo se da takva akcija središnjice iz Zagreba splitskom SDP-u nije pomogla nego naštetila. U svakom slučaju, socijaldemokratske vrijednosti i ideje ne može se raspustiti! Splitski SDP ojačat će jedino promicanjem jasne socijaldemokratske pozicije uz veliku aktivnost na terenu - komentirao nam je Kotur.


Bivšeg predsjednika SDP-a i prethodnog gradonačelnika Ivu Baldasara koji je doživio prvo i kompletno raspuštanje u mandatu Zorana Milanovića nisu iznenadili posljednji događaji. Dapače, on ih je i predvidio prije godinu dana jer je 'vladao rasap i suprotne struje', čega, kaže, nije bilo u njegovo vrijeme.

- Bernardić u ovoj situaciji nije imao izbora nego napraviti ovaj potez, ali je trebao zapravo cijelu organizaciju raspustiti za raščistiti stvari - smatra.

Boji se da ovo nije kraj i da će biti još gore, pogotovo u splitskom ogranku gdje među članovima vlada tolika netrpeljivost. 

- Ono što je napravio Zoran Milanović bio je klasični srednjovjekovni kraljevski dvor s dvorskim ludama, kmetovima i vazalima. Uveden je verbalni delikt jer sam ja kažnjen što sam ga pozvao na odgovornost zbog gubitka dobivenih izbora - osvrnuo se.

Kao predsjednik Splitske stranke Baldasar je naveo i  kako je njegova stranka uvijek spremna za suradnju sa SDP-om. 

- Struja SDP-ovaca mlađe garde predvođene Ivanom Čizmićem, Goranom Koturom i Bojanom Kraljom ima velike šanse preuzeti kormilo splitskog ogranka - smatra.

Vaša reakcija na temu