Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predavanje Mirka Sardelića o brodovima u hotelu Park

Predavanje Mirka Sardelića o brodovima u hotelu Park

Održat će se 18. travnja

Rotary club Split suradnji s hotelom Park organizira predavanje dr. sc. Mirka Sardelića na temu 'Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas' koje će se održati 18. travnja u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Dr. sc. Mirko Sardelić, viši znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji se usavršavao se na sveučilištima Cambridge i Sorbonne, a potom bio Fulbrightov stipendist na Sveučilištu Columbia u New Yorku održat će predavanje posvećeno renesansnim brodovima, tehnologiji njihove izrade i održavanju, bićima i predmetima na njihovim palubama, kabinama i spremištima, te naposljetku, međukulturnoj razmjeni predmeta, ideja i emocija koja se na njima i posredstvom njih događala. 

Predavač je niz godina posvetio proučavanju procesa koji se događaju pri dodirima različitih kultura, ponajviše na prostoru Mediterana i euroazijske stepe. Oba ova prostora bila su kroz povijest izrazito obilježena (dobrovoljnim i prisilnim) migracijama i razmjenom. Kad se susretnu pripadnici različitih kultura, međusobno razmjenjuju predmete, ideje, tehnologije, živa bića (taoce, robove, radnike…), ali i emocionalne sadržaje. Renesansni brodovi bili su poput malih plovećih gradova: imali su svoje 'zidine' i unutarnju arhitekturu, hijerarhiju, privatne i javne prostore, oružje za obranu, kanalizaciju i ventilaciju, robne i prehrambene zalihe te, najvažnije, svoje (željene i neželjene) 'stanovnike' koji su plovili zajedno u vrlo skučenim prostorima.

Vaša reakcija na temu