Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Županov gromobran
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Županov gromobran

Ževrnjin glasnogovornik ustrajno pazi da se bizarnim gostima iz Zagreba ne postavi kakvo nezgodno pitanje, pogotovo kad je riječ o njemu neobično bliskom nogometu

PONEDJELJAK Socijalizam

Još četvero sretnika ovog mjeseca pronašlo je sreću u 'Stanoupravi', gradskoj tvrtki koja upravlja stambenim zgradama, automatski ubire milijune kuna na mjesečnoj razini i svejedno polako tone u minus. Nova tura vrijednih radnika obavijena je velom tajne: premda u tvrtki postoji čak i 'službenik za informiranje', naprosto je nemoguće doznati čak i osnovne podate poput broja zaposlenih ili poslovnih rezultata. Iako smo, jel'te, upravo mi njihovi vlasnici.

No nema sumnje da su kadrovska pojačana pomno birana - nakon sestre gradonačelnikovog sponzora Stipe Mađora i supruge gradskog vijećnika Damira Vidoševića, ne bi imalo smisla da nas sada razočaraju. Hoćemo još!

Sve dok tikva jednoga dana ne pukne; vrijedi zabilježiti da je broj zaposlenih u ovoj gradskoj tvrtki već prešišao respektabilnih četrdeset, dok u jednoj privatnoj - koja održava skoro jednak broj zgrada i tek nešto manju količinu kvadrata - radi njih 16.

Da, samo šesnaest ljudi. I sve stignu obaviti.

Iako bi svaka logika nalagala da se Stanoupravu jednostavno proda, čini se da to nećemo dočekati jer - ruku na srce - tko bi se odrekao pogona za vježbanje socijalizma u njegovom najgorem, klijentelističkom i besprizornom izdanju?

UTORAK Stručnjak

O izdanju župana Zlatka Ževrnje, njegovom javnom imidžu i pojavi, već godinama brine gospodin imena Davor Pavić. On je formalno glasnogovornik, a u stvarnosti gromobran.

Tako se Pavić ponašao kad je županiju pohodio Davor Šuker, kada je hrabro stajao na braniku protiv nezgodnih novinarskih pitanja, a tradiciju je nastavio i kada se u Splitu ukazao friški ministar sporta Predrag Šustar.

Da, onaj isti koji još nije ni sjeo u ministarsku fotelju a već je shvatio da 'Zdravko Mamić nije jedini krivac za probleme u nogometu', nego samo 'malo više strši'. I najavio da ne namjerava baš strogo poštovati hrvatske zakone, recimo onaj o sportu.

Naš župan Ževrnja, koji se prije samo mjesec dana kitio Hajdukovim šalom i zaklinjao u bijelu boju, nije se sjetio ni priupitati svog gosta zašto nas pravi blesavima. A njegov glasnogovornik Pavić - koji se već godinama kiti titulom stručnjaka za odnose s javnošću, još otkako se tom poslu učio upravo na Hajduku - ne zna ništa maštovitije nego uzeti novinarima pravo glasa. Mašala.

Valjda su ga učili da problemi nestaju ako cenzorskim metodama spriječite da se o njima makar progovori.

SRIJEDA Šareni baloni

Svi problemi oko pristupnih cesta, lokacijskih dozvola, koeficijenta izgrađenosti i dosta brutalnih obračuna na gradilištu i oko njega zaboravljeni su kad je Mall of Split na Mejašima otvorio svoja vrata. U novi šoping centar Splićani su pohrlili k'o mutavi i ondje su pronašli dosta zanimljiv, čak i ukusno dizajniran prostor.

O okolišu bolje da ne govorimo: odsječene kuće, polusrušene barake, potleušice i ostali apokaliptični prizori samo nas podsjećaju na bijednu razinu gotovo nepostojećeg splitskog urbanizma, a prometna rješenja na dokazanu činjenicu kako para uvijek vrti gdje burgija neće.

O podatku da je jedina cesta do centra opterećena hipotekom od 30 milijuna eura valjda ćemo ozbiljno razgovarati kada to dođe na naplatu - nije sada red, ovo je tjedan za fešte, koncerte i šarene balone...

ČETVRTAK ZG izolacija

Don Ivana Grubišića već smo skoro zaboravili, ali i dalje nas ne prestaje oduševljavati: ovog tjedna doznali smo da je naš bivši narodni zastupnik, kojemu su ne tako davno bila puna usta smanjenja privilegija političara, osim raskošne saborske plaće i ostalih privilegija primao i 'naknadu za odvojeni život'. Odvojen od koga, nije baš sasvim jasno.

Valjda u Zagrebu nije imao priliku stupiti u kontakt s Bogom.

PETAK Ribice

Dok i u Županiji i u Gradu pametuju i izmišljaju sve nevjerojatnije razloge zašto ne uspijevaju povući europske milijune koji im stoje pred nosom - jer je to težak, kompliciran i naporan posao - drugi šute i rade.

Zgodno je primijetiti kako je jedan Karlovac, recimo, upravo ovih dana započeo s uređivanjem 'vodenog parka i muzeja slatkovodne ribe' i da će od potrebnih 32 milijuna kuna Europa platiti 95 posto tog iznosa.

A kod nas gradonačelnik nikome ne uspijeva uvaliti čak ni akvarij na Bačvicama.

Naravno, jer za famozno plodouživanje ni njegovi prijatelji i sponzori nisu zainteresirani ako nije baš masno isplativo.

SUBOTA Stari as

Veseli spoznaja da - iako ih baš i nema u vladi ili oko nje - splitski kadrovi ipak polako osvajaju Zagreb. Najnovija akvizicija trebao bi biti Branko Grgić, nikad prežaljeni dugogodišnji predsjednik Hajduka koji se sprema na položaj u Hrvatskoj turističkoj zajednici ili ACI-ju (i još nekoliko nadzornih odbora sa strane).

Zadnjih godina živio je i radio u zavjetrini, a evo ga sad u trijumfalnom povratku na velika turistička vrata. HDZ nikad ne zaboravlja svoje ljude.

NEDJELJA Napori

A gradonačelnik Ivo Baldasar nam je, hvala na pitanju, ovog tjedna ostvario svoje mokre snove.

Stigla škoda.

Automobil zbog kojega je namješten javni natječaj tako da su se precizno tražile upravo njegove tehničke karakteristike, za kojega smo iskeširali tristo tisuća kuna, konačno je parkiran pred Banovinom i njegova fina kožna sjedala spremna su za napore koji ih u budućnosti čekaju.

Ako zafali za benzin, uvijek možemo povećati prirez.

Vaša reakcija na temu