Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt GK Lovret 'Park+' ima jako dobre izglede za financiranje iz EU fondova

Projekt GK Lovret 'Park+' ima jako dobre izglede za financiranje iz EU fondova

Sve daljnje nekoordinirane intervencije na Turskoj kuli mogu samo loše utjecati na sav dosadašnji trud i rad

Turska kula kao sportsko-rekreacijski centar ima jako dobre izglede za financiranje iz sredstava EU. Na tu temu objavljujemo tekst dopredsjednika kotara Siniše Jonjića...

'Projekt GK Lovret 'Park +' Turska kula sportsko-rekreacijski centar, prošao je prvi prag i prihvaćen je na daljnje razmatranje za financiranje iz EU fondova. Isti je uvršten je kao prijedlog razvojnih projekata za potrebe izrade strategije razvoja Urbane aglomeracije Split.

Između Grada Splita i GK Lovret je usuglašeno da ovlasti za održavanje i intervencije u parku Mladosti - Turska kula ima jedino tvrtka Parkovi i nasadi d.o.o. za što su i odobrena sredstva iz proračuna Grada Splita, dok se ne riješi daljnja sudbina razvoja javnog parka 'Parka Mladosti' (Turska kula)  

Istina je da za oživljavanje parka Mladosti - Turske kule, te promocija Idejnog arhitektonskog rješenja pod nazivom 'Park +' nisu nastali preko noći. Predloženi projekt je GK Lovret još u svibnju 2014 g. pripremio u svom četverogodišnjem programu (program GK Lovret od 2014. - 2018.), a objavljen je i na stranicama www.lovret-split.com od strane nezavisnih vijećnika. Stoji plan i program uređenja Turske kule u više faza iz različitih izvora financijskih sredstava.

Među mnogim inicijativama posebno ističemo projekt dr Kalilića za čišćenje i vijećnike GK Lovret koji su osmislili plan realizacije navedenog projekta. Bez pomoći velikog broja volontera, raznih stranaka i udruga te pomoći Grada i gradskih trgovačkih društava i javnih službi ne bi Turska kula postala ono što je danas, a to je mjesto kojim se ljudi i djeca, kao i njihovi ljubimci, sad rado koriste kako bi se družili s prirodom. 

Za to iznimno zalaganje GK Lovret je predložio Gradu Splitu kandidata dr. Kalilića za osobnu nagradu grada Splita koji je. Na kraju je grad Split prepoznao kao vrijedan doprinos i dodijelio mu osobnu nagradu Grada Splita ove godine na proslavi u sklopu dana sv. Duje.

GK Lovret nije nakon čišćenja stao, već je nastavio s daljnjim akcijama i po planu i programu naručio idejno rješenje uređenja parka kao sportsko rekreacijskog centra, kao i maketu parka. Volonterskom radu za tu fazu se odazvala mlada arhitektica Vanda Trifunović koja je na kraju svog rada izvršila prezentaciju projekta.

Već ranije (3. svibnja, 2016. g) predana je prijava na javni natječaj, za potrebe izrade strategije razvoja Urbane aglomeracije Split prijedlog projekta pod nazivom 'PARK +'  Turska kula sportsko rekreacijski centar. Na moj jučerašnji upit o statusu projekta Odjel za međunarodne i europske fondove je odgovorio:

'Poštovani g. Jonjić, zahvaljujemo na Vašem interesu o statusu vašeg prijedloga projekta, no za sada vam nismo u mogućnosti dati konkretan odgovor obzirom da imamo tek slijedeći tjedan prvi radni sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU nakon ljeta. Nadamo se konkretnim smjernicama i odgovorima na pitanja koja su ostala otvorena.'

Već ranije, a na početku spominjano, s obzirom da je GK Lovret predao prijavu s projektom pod nazivom 'PARK +'  u natječaju za urbanu aglomeraciju Split s predviđenim troškom za izradu dokumentacije u iznosu od 600.000 (šesto tisuća) kuna kao i procijenjenu vrijednost projekta u iznosu između 10.000.000 (deset milijuna)  i 50.000.000 (pedeset milijuna) kuna je zasluga svih sudionika od početka čišćenja do danas. Sve daljnje nekoordinirane intervencije na Turskoj kuli mogu samo loše utjecati na sav dosadašnji trud i rad kao i na odluku o prihvaćanja za financiranje iz EU fondova. Nakon pregleda pristiglih prijava i odluke Ministarstva, nadamo se da će prijedlog projekta PARK+ biti prihvaćen kao društveno korisni projekt za strategijsko planiranje i razvoj grada Splita'.

Dipl. ing. Siniša Jonjić, zamjenik predsjednika vijeća Gradskog kotara Lovret u Splitu

Vaša reakcija na temu