Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stranka 'Promijenimo Hrvatsku' dobiva ogranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Marija Divić izabrana za povjerenicu

Stranka 'Promijenimo Hrvatsku' dobiva ogranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Marija Divić izabrana za povjerenicu

Doktorica je navela da je suradnja s profesorom Lovrinovićem prvenstveno počela zbog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Stranka Promijenimo Hrvatsku uskoro će dobiti i ogranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Predsjednik stranke prof.dr.sc. Ivan Lovrinović i prvi čovjek Odbora za idejno-političku djelatnost dr. Jozo Ezgeta predstavili su u Splitu povjerenicu stranke za Splitsko-dalmatinske županije. Tu dužnost obavljat će dr. Marija Divić, specijalistica ginekologije i porodiljstva, dopredsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

- U Split smo došli jer raste interes za stranku Promijenimo Hrvatsku diljem države. Povjerenica će imati zadatak u narednih nekoliko mjeseci organizirati i razvijati ogranke. Drago mi je da smo konačno došli ovdje, Split je drugi po veličini grad, pun je energije, ali i problema i želimo ih zajedno rješavati - kazao je Lovrinović.

Dr. Divić je navela da je prvenstveno suradnja s profesorom Lovrinovićem i strankom Promijenimo Hrvatsku počela zbog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti. U statut stranke su stavili da je uz organizaciju zdravstva najbitnija i organizacija primarne zdravstvene zaštite. U ove dvije godine su im, dodala je, omogućili kroz Sabor, tiskovne konferencije, sastanke s klubovima zastupnika i okrugle stolove da referiraju sve oko novog zakona.

- Ravnatelji i lokalna i regionalna samouprava opet rade svoj sistem korištenja i trošenja decentraliziranih sredstava netransparentno ili ako je transparentno, ne koriste ih za zdravstvenu djelatnost. U osnovi, mi tražimo ukidanje diskriminacije liječničke populacije i ukidanje timova bez nositelja kojim novac zarađuje Dom zdravlja, ali pacijent nema zdravstvenu uslugu. To je rak rana hrvatskog zdravstva i kao u svakoj aktivističkoj udruzi sa svojim problemima, tako je Promijenimo Hrvatsku pomogla i nama, Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite - poručila je.

Našli su se, kaže, u simbiozi djelovanja više udruga, od blokiranih, 'Franka' i sličnih s ciljem rješavanja problema.

- Nedostaje liječnika, za deset godina četiri tisuće liječnika odlazi u mirovinu, a u ovih deset godina nitko nije dao specijalizacije da se obnovi kadar. Još nedostaje liječnika, mlade vrbuju vani, a starije šalju u mirovinu na silu. Osnovno je da nam devastiraju zdravstvenu zaštitu, a još je veći problem što nećemo imati koga liječiti jer ljudi odlaze. Egzodus iz Slavonije, Knina..., svi idu trbuhom za kruhom. Borimo se da se to promijeni - ustvrdila je.

Naglasila je i pred kolegama uoči simpozija kojega su ovom prigodom organizirali i da ne mogu postojati 'domski' doktori i koncesionari, nego da moraju biti ravnopravni i odgovarati svojim imenom i prezimenom jer to je i za pacijenta najbolje. Baza je, podvukla je, primarna zdravstvena zaštita.

Vaša reakcija na temu