Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Dubravec Prošlo je mjesec dana od šokantnog performansa na Peristilu: 'Na kraju smo se svi smijali u policijskoj stanici'

Prošlo je mjesec dana od šokantnog performansa na Peristilu: 'Na kraju smo se svi smijali u policijskoj stanici'

Došla su dva policajca, na njihova pitanja ja nisam odgovarao, pa su me 'nježno' uhvatili za ruke i noge, strpali na zadnje sjedalo auta i odveli u stanicu na Bačvicama

Točno mjesec dana nakon što izveo performans 'Situacija', Marin Tudor je ponovno kleknuo na Peristilu, ali ovog puta normalno odjeven a ne u narančastom kombinezonu nalik onima koje nose ISIL-ove žrtve. Nakon što je izveo rad Borisa Šituma koji je šokirao dio javnosti, Tudor nije o tome pričao za medije. Sada kada su se dojmovi slegli, prisjetio se tog dana.

- Šitum me pitao mogu li mu posuditi svoje tijelo za performans, a ja sam pristao. Nismo u početku uopće računali da Dioklecijan treba u to vrijeme izaći pred turiste, pa nas je to zateklo i dalo radu još jednu notu. Meni je taj turistički teror jako zanimljiv. Pogledajte kako miču ljude s mjesta gdje se Dioklecijan treba pojaviti, a ja se ne bih maknuo i da nije riječ o performansu, jer smatram da je time sloboda pojedinca dovedena u pitanje - govori nam Tudor.

Dok je klečao okružen turistima i rimskim vojnicima osjećao se, kaže, prilično posebno.

- Nikada nisam ništa slično doživio. Osjećao sam da su sve oči uprte u mene, osjećao sam tu fokusiranost cijelog trga. U jednom trenutku čujete da vam dobacuju i psuju, govore da će zvati policiju, a nakon toga uđete u neki svoj privatni meditativni svijet u kojemu kao da ste odvojeni od mjesta u kojem se sve odvija. Sjećam se da bi mi Šitum svako malo došao i pitao me je li sve u redu...


Nakon toga su umjetnici otišli na Poljičku cestu, zbog tog dijela performansa u medijima je objavljeno 'Boris Šitum završio na policiji, Marin Tudor se ne javlja na mobitel'.

- Ja sam Šitumu rekao da neću na ništa reagirati, ma što se događalo oko mene, makar me potezali, gurali... I onda su došla dva policajca, na njihova pitanja ja nisam odgovarao, pa su me 'nježno' uhvatili za ruke i noge, strpali na zadnje sjedalo auta i odveli u stanicu na Bačvicama. Tamo sam vidio Šituma i onda sam tek progovorio. Policajci su bili jako ugodni, rekao sam im o čemu se radi, a na kraju smo se svi smijali u stanici. Ipak, dobio sam prekršajnu prijavu iako im je Šitum objašnjavao da je on to sve organizirao i da ja nisam ništa kriv. 

Tudor kaže da je dobio na stotine poruka podrške nakon ovog performansa, a nijednu negativnu, iako se po društvenim mrežama svašta pisalo. Ne smatra ni da su turisti bili potreseni scenom, jer su mu, kaže, neki sa zanimanjem prilazili i pitali ga da im objasni o čemu se radi. Zanimalo nas je i je li u ovih mjesec dana sreo Dioklecijana kojemu je oduzeo tog dana show.

- Nisam, a stvarno bi bilo zanimljivo popričati s tim ljudima koji zbog mene nisu htjeli izaći na Peristil kao što inače čine. Trebali bismo organizirati neki sastanak, ha, ha.

Vaša reakcija na temu