Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVA ŽRTVA IZ REDOVA HRM-a: Obilježena 27 obljetnica pogibije Josipa Vranića na Kašjunima

PRVA ŽRTVA IZ REDOVA HRM-a: Obilježena 27 obljetnica pogibije Josipa Vranića na Kašjunima

Toga je dana cijeli ovaj dio Marjana gorio pod neprijateljskom vatrom, poručio je Stjepan Bernardić-Kula

Na današnji dan, prije 27 godina, poginuo je Josip Vranić, prva žrtva iz redova Hrvatske ratne mornarice čiji se mladi život okončao pod neprijateljskim granatama u uvali Kašjuni. Kao i svake godine, i ove su položeni vijenci uz spomenik koji stoji na mjestu gdje je poginuo. Brojni okupljeni, predstavnici braniteljskih udruga, HRM-a, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, potvrdili su da sjećanje na Josipa ne blijedi ni 27 godina od njegove junačke smrti.

- Toga je dana cijeli ovaj dio Marjana gorio pod neprijateljskom vatrom. Toga je dana mladi mornar, artiljerac, Josip Vranić poginuo od granate jednog jurišnog broda zlokobne JNA koji je brzo doplovio od punte Marjana i otvorio žestoku vatru na topnički položaj gdje se nalazio Josip. Split je obranjen bez velikog razaranja i većeg broja ljudskih žrtava. Zbog toga ne smijemo nikada zaboraviti na žrtvu našega Josipa Vranića - kazao je jedan od osnivača HRM-a i kapetan bojnog broda u miru Stjepan Bernardić-Kula

Vijenac je, prije svih izaslanstava, prvo položio Josipov otac Roko. U ime Grada Splita vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Nino Vela.

Vaša reakcija na temu