Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Puljak o GUP-u: Vjerojatno nas očekuje igrokaz gdje će se predložiti glasanje odvojeno po pojedinim zahtjevima kako bi se na kraju pogodovalo samo nekima

Puljak o GUP-u: Vjerojatno nas očekuje igrokaz gdje će se predložiti glasanje odvojeno po pojedinim zahtjevima kako bi se na kraju pogodovalo samo nekima

Danas ne znamo gdje idemo, ni kakav grad u budućnosti želimo

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak nije zadovoljna kako se krenulo u izmjene GUP-a. Evo što nam je rekla na tu temu... 

S obzirom na broj primjedbi, mislite li da bi se trebala ponoviti javna rasprava o izmjenama GUP-a? 

- Da, svakako. Više od 1000 pristiglih primjedbi na prijedlog izmjena i PPUG i GUP-a govori da su se građani aktivirali i uključili u ovaj proces izmjene najvažnijih prostornih planova grada. Svjesni su da će ove izmjene dugoročno utjecati na uvjete njihovog života u gradu i drago nam je da su reagirali. I mi smo kao stranka također uputili niz primjedbi. Kad se sve pristigle primjedbe pregledaju i obrade svakako će biti potrebno ponovo staviti na javni uvid novi prijedlog izmjena planova jer će izmjene postojećeg prijedloga neminovno biti velike. Osim toga, kroz primjedbe će se sigurno htjeti provući i neke nove krupne izmjene i raznorazne inicijative koje treba staviti na javni uvid.

Što vam je najgore, a što dobro u GUP-u? 

- Najgore je što se uopće ide po sedmi put u parcijalne izmjene temeljnog prostorno planskog dokumenta, koji je nastao prije 10 godina, bez usvojene Strategije razvoja grada. Sam podatak da je ovo sedma izmjena istog dokumenta dovoljan je znak da nam treba potpuno novi GUP. Dobro je uskladiti se sa zakonom i planovima višeg reda, ali to se moglo napraviti neovisno i puno ranije. U 20 godina izgradilo se desetine tisuća stanova, moderna geta u kojima stanari tih stanova još uvijek čekaju ceste da se njima pristojno dovezu kući, škole, vrtiće i druge javne sadržaje. Pogledajte samo što se trenutno događa na Kili. To su posljedice nepromišljanja, tj. posljedice ovog i ovakvog GUP-a. I njega je vlast sada odlučila doslovno zakrpati. Umjesto da se hitno pristupi izradi Strategije razvoja grada koja bi bila temelj novog GUP-a. Sada se predlaže više od 500 točkastih izmjena kojima se ne predviđa ništa osim gradnje stambenih i poslovnih kvadrata, zanemarujući parkove, parkirališta, igrališta, plaže, škole, vrtiće, ceste, dovodi se promet u staru gradsku jezgru i ugrožava pozicija grada na listi UNESCO-a. Nismo za ograničavanje gradnje i privatnog kapitala, naprotiv, ali smo istovremeno odgovorni generacijama koje dolaze. GUP treba štiti kvalitetu života svih građana. Danas ne znamo gdje idemo, kakav grad u budućnosti želimo, turistički, sveučilišni, znanstveni ili industrijski, već se svaki pojedinačni zahtjev za izmjenom prostora odobrava bez ikakvih kriterija osim onih tko se od investitora sviđa gradonačelniku. Posljednjih 20 godina nikakvog sustavnog prostornog planiranja u gradu Splitu nema. Nemamo urbaniste, nemamo zavod za urbanizam, imamo savjetnika i službenike grada koji se samo pravdaju kako na kraju o urbanizmu sve politika odluči, oni ne snose nikakvu krivicu za stanje u prostoru. Ako želimo dobro svome gradu i budućim generacijama vrijeme je da konačno krenemo raditi stvari kako treba, promišljeno i dugoročno.

Hoćete li podržati izmjene GUP-a? 

- Ne. Bili smo i prošle godine ustrajno i jasno protiv pokretanja izmjena na ovakav način, a i HDZ i SDP su ih zajednički podržali. Kako se sada politička situacija promijenila, bliže se lokalni izbori dogodine, bit će zanimljivo promatrati ponašanje raznih opcija u Gradskom vijeću koje će se početi dodvoravati građanima naknadnom brigom o urbanizmu. Vjerojatno nas očekuje i igrokaz gdje će se predložiti glasanje odvojeno po pojedinim zahtjevima kako bi se na kraju pogodovalo samo nekima. 

Smatrate li da se o poduzetničkim inicijativama treba glasati odvojeno ili 'u paketu'?

- Smatramo da treba izraditi Strategiju razvoja grada, pa tek onda ići u izradu kompletno novog GUP-a. Na taj način bit će zadovoljni i potencijalni investitori i svi građani.

Vaša reakcija na temu