Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Radovi na rekonstrukciji Studentskog doma Bruno Bušić počinju u roku osam dana, a traže se i nove lokacije za studente

Radovi na rekonstrukciji Studentskog doma Bruno Bušić počinju u roku osam dana, a traže se i nove lokacije za studente

Rektor Dragan Ljutić je pohvalio Vladu Andreja Plenkovića koja je, rekao je, u posljednje dvije godine uložila milijune i milijune u splitsko Sveučilište

U roku od osam dana počinju radovi na rekonstrukciji Studentskog doma Bruno Bušić. Ugovor o izvođenju radova vrijednih gotovo 62 milijuna kuna, od čega je 32,5 milijuna iz EU fondova, su potpisali rektor splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić i predsjednik  tvrtke 'Tromont' Ivan Parčina, u ime izabranog izvođača radova. Od jeseni 2020. godina smjestit će 465 studenata.

- Velika stvar je za nas da će kroz 15 mjeseci zaživjeti zgrada doma nakon čega slijedi uređenje. Toplo se nadam da će u jesen 2020. godine biti smješteni studenti - kazao je rektor.

No, najavio je i da traže još lokacija, jer, kaže nisu posve zadovoljni dosadašnjim smještajnim kapacitetima. Na putu su tako rješavanja doma Željezničar za studentske svrhe.

 - U pregovorima smo za 'Željezničar' i napravili su hodogram aktivnosti. U petak ćemo imati prve razgovore s d predstavnikom Hrvatskih željeznica na temu kako dobiti dom u vlasništvo - otkrio je rektor.

I ovom prigodom je pohvalio Vladu Andreja Plenkovića koja je, kaže, u posljednje dvije godine uložila milijune i milijune u splitsko Sveučilište, a potporu očekuju i od lokalne zajednice.

- Dat ćemo sve od sebe da naše Sveučilište, ponajbolje ne samo na Mediteranu nego i u srednjoj Europi i dalje raste. Država nas podupire, a nadamo se i potpori lokalne zajednice - podvukao je.

Na svečanosti potpisivanja ugovora o izvođenju radova bio je i ravnatelj Studentskog centra Petar Smajić. Izdvojimo da je kazao da ni nakon obnove smještaj u domu Bruno Bušić ne bi trebao poskupjeti. Bit će na razini 'Franje Tuđmana'.

Predsjednik Studentskog zbora Josip Podrug također je izrazio zadovoljstvo početkom rekonstrukcije doma.

Na svečanosti potpisivanja ugovora, dodajmo, predstavljen je  projekt rekonstrukcije doma Bruno Bušić izgrađenog 1978. godine za potrebe Mediteranskih igara u Splitu. Od  tada je bio u neprestanoj uporabi. Predviđena rekonstrukcija uključuje nadogradnju jednog kata, dogradnju otvorenih evakuacijskih dvokrakih stepenica s istočne i zapadne strane građevine, dogradnju balkona na prvom i drugom katu s južne strane, dogradnju najzapadnijeg modula na trećem katu te ispunjenje svih temeljnih zahtjeva važnih za građevinu. U svrhu racionalnijeg korištenja energije na svim zidovima pročelja bit će izvedena toplinska izolacija, a radi zaštite od buke bit će izvedena odgovarajuća zvučna izolacija smještajnih jedinica.

Nakon rekonstrukcije dom će imati 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te 4 jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću. Ukupni kapacitet predviđen je za 465 studenata. Bruto površina rekonstruirane građevine bit će 7037 kvadrata sa svim popratnim sadržajima suvremenog studentskog smještaja.

Izdvojimo i da osim sredstvima iz EU fonda, dom financira  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s gotovo  7,5 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo sa 17,4 milijuna kuna, dok će ostatak potrebnih sredstava u iznosu od preko 3,5 milijuna kuna kuna financirati Studentski centar splitskog Sveučilišta.

Vaša reakcija na temu