Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Šimundić predstavio izborni program za Europski parlament na NL Ladislava Ilčića

Šimundić predstavio izborni program za Europski parlament na NL Ladislava Ilčića

Istaknuo je četiri okvira

Predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine Mate Šimundić kandidirao se na izborima za Europski parlament na NL Ladislava Ilčića

'Budući da se kampanja polako zahuktava, mislim da je pravo vrijeme da počnemo artikulirati svoje stavove prema biračima. Kao što sam kazao u objavi kandidature, vrijednosti koje zastupa i predstavlja Ilčić Ladislav, i moje su vrijednosti. Za početak bih istaknuo četiri okvira unutar kojih ću te vrijednosti artikulirati u političke programe i kasnije implementirati kao konkretne politike: energetska sigurnost, prehrambena sigurnost, demografska opstojnost te  geopolitički i identitetski okvir', poručuje Šimundić.

Politike i ideje koje su sadržane u ova četiri okvira, dodaje, pune novinske stupce već mjesecima, a neke i godinama. 

'Mislim da je to pravi razlog zašto na njima treba još jače inzistirati i aktivno ih nametati kao političku agendu i narativ. Svojim političkim protivnicima prije svega ne smijemo dopustiti da ovladaju narativom i nameću teme! Da pojasnim: ovdje je riječ krucijalnim temama za opstanak EU kao političkog subjekta, njenih država članica kao djelatnih i povijesnih čimbenika i, najvažnije, europskih naroda kao protagonista povijesti', naglašava. 

Šimundić dodaje kako smo svjedoci da se od početka ovoga desetljeća 'vrijeme ubrzalo'. 

'U nekoliko prošlih godina dogodilo se više ključnih stvari nego li u posljednjih 30 godina. Događaji koji će se odviti do kraja ovog desetljeća, uvelike će definirati izgled i sudbinu EU, a time i naše Hrvatske, vjerojatno i do kraja ovog stoljeća. Želimo li biti pasivni promatrači tih zbivanja ili želimo dati svoj doprinos i pečat svijetu? U tom duhu ću voditi i svoju kampanju za ove izbore za EU parlament', kaže Šimundić. 

Kaže i kako mu se čini da nema mnogo pretendenata na mjesto u EU parlamentu koji su ove ključne teme istaknuli na sustavan način. 

'Moj je cilj, u čiji uspjeh ne sumnjam, da ću do dana izbora pokazati kako su politike za koje se zalažem ključ opstanka EU i Hrvatske. U narednim danima ću o svemu više govoriti i u medijima i u susretima s građanima', naglašava Šimundić.

Vaša reakcija na temu