Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Šimundić upozorio na problem migracija: 'Ekstremni primjeri vide se u rastu stope kriminala'

Šimundić upozorio na problem migracija: 'Ekstremni primjeri vide se u rastu stope kriminala'

'Svima je postalo jasno da je riječ isključivo o ekonomskim migrantima'

Mate Šimundić, drugi kandidat na listi Ladislava Ilčića na nadolazećim europskim izborima, smatra da su migracije sudbinsko pitanje koje visi nad Europom i Europskom unijom. 

'Brojne zapadne zemlje već se nekoliko desetljeća neuspješno pokušavaju nositi sa stalnim priljevom novih stanovnika iz zemalja koje su po vjeri, kulturi i mentalitetu po svemu strane europskim zemljama. Ekstremni primjeri tog neuspjeha vide se u zabrinjavajućem rastu stope kriminala, gradskim kvartovima u koje ni policija nema hrabrosti ući i, ne zaboravimo to, diktaturi radikalne ljevice koja se koristi upravo tim useljenicima za ideološko ucjenjivanje zapadnih zemalja', istaknuo je Šimundić.

Naveo je kako se Hrvatska s tim problemom intenzivno suočava posljednjih nekoliko godina, posebno ga brine brzina promjena. Promjene se, ustvrdio je, događaju doslovno pred očima, gotovo na dnevnoj bazi.

'Svi se sjećamo kako je priča počela. Prvo su govorili da su svi koji dolaze izbjeglice iz ratom pogođenih zemalja. Nakon toga su priznali da među njima ima i takozvanih ekonomskih migranata. Sada je svima postalo jasno da je isključivo riječ o ekonomskim migrantima koji, i sami vođeni lažnim obećanjima o blagostanju, dolaze u Europu kako bi u njoj i ostali.

Posebno upada u oči to što nitko nikada nije pitao građane Europske unije žele li da njihove zemlje, kulturu i običaje iz temelja izmijeni dolazak milijuna ljudi koji vrlo često ne dijele naše vrijednosti, običaje i uvjerenja. Priznati i prepoznati da će se to dogoditi, nastavimo li ovim putem, nije nikakva sramota ili uvreda, naprotiv, to je stav razumnog obzira - prema onima koji dolaze, a prije svega prema europskim narodima čije su ovo države i kontinent.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu, zalagat ću se da osnovno načelo europske useljeničke i migracijske politike bude sigurnost i interes europskih građana i europskih naroda. O tome ovise naša sigurnost i budućnost, naše vrijednosti i identitet, ono što jesmo, što želimo biti i ostati', poručio je. 

Vaša reakcija na temu