Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Split: Pročitajte koje su poruke s proslave 27. godišnjice utemeljenja HDZ-a poslali Plenković, Krstičević, Krstulović, Škorić...

Split: Pročitajte koje su poruke s proslave 27. godišnjice utemeljenja HDZ-a poslali Plenković, Krstičević, Krstulović, Škorić...

Splitska Riva i Splićani okupljeni na njoj uvijek su slali najave za mnoge nacionalne prekretnice

Na 27. obljetnici osnutka splitskog HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković je pružio snažnu potporu kandidatima za župana i gradonačelnika, Zlatku Ževrnji i Andri Krstuloviću Opari.

- U županiji i Splitu igramo na sigurno. Moj prijatelj i imenjak je bio osvježenje na listi u rujnu i tada smo, mogu reći otvoreno, investirali u ovaj drugi korak jer smo znali da ima ljubav prema svom gradu, pozna Split i grad njega - rekao je među ostalim.

Ovom prigodom je pozvao i na važnost pobjede HDZ-a i suradnje s kvalitetnim partnerom, kako bi Split imao stabilnu vlast.

Iz obraćanja Plenkovića članovima izdvojimo još i poruku da će rješavati probleme na vanjskom planu smireno i inteligentno, čvrsto štiteći nacionalne interese.

- Tu mislim i na odnose sa Srbijom, jučer sam kratko razgovarao i s premijerom Vučićem, namjerno i svjesno se ne lovimo na udice, nego vodimo odgovornu politiku i to ćemo i nastaviti - poručio je Plenković.

Nabrajajući uspjehe u kratkom vremenu otkada je formirana Vlada snažno i glasno je rekao i da svi ministri imaju njegovu potporu.

- I ministar Barišić koji je bio jučer na sastanku Rektorskog zbora u Splitu i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Dalić koja će itekako u sljedećim godinama dati veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu, rastu BDP-a, rasterećenju poduzetnika i ukupnom boljitku hrvatskog društva - kazao je u Splitu.

Ministri Martina Dalić i Pavo Barišić su u središtu paženje u posljednje vrijeme zbog optužbi o sukobu interesa, dok se ministar još suočio i s odlukom Odbora za etiku i znanost da je plagirao rad.

Ponovio je i smjer Vlade na čijem je čelu, indirektno se obraćajući Živom zidu.

- Vlada je, ponavljam to kome god ne bilo drago, neka mu je ne drago, jasno izrazito europski orijentirana zato što dijelimo temeljne civilizacijske vrijednosti našega europskoga projekta, koji je bio zadaća od govora prvog hrvatskog predsjednika u Saboru - rekao je.

Brojni su ljudi, nastavio je, radili na toj realizaciji.

- Na nama je da tu poruku, tu zadaću kao stranka promoviramo u društvu jer smo kao stranka glavnog toka, stranka koja upravlja, suprotstavlja se nihilistima, onima koji logiku koja je više rušilačka nego graditeljska, suprotstavlja se onima koji šire demagogiju i dezinformacije. Takvih ima puno diljem europskog kontinenta i imaju svoju zadaću i svoju ambiciju. Naša je zadaća da se političkim sredstvima i argumentima i odgovornim ponašanjem borimo protiv i to ćemo raditi. To je jedna od naših aktivnosti kojima ćemo posvetiti posebnu pažnju, civilizirano, dijalogom i argumentima - jasan je.

Od govornika izdvojimo ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića koji je naglasio da je svima važna sigurnost.

- Moramo biti jači od onih koji nam predstavljaju prijetnju, ova Vlada je zaustavila pad obrambenog proračuna i imamo povećanje. Hrvatsku više nitko nikada neće ugroziti - poručio je s govornice.

Splitsko-dalmatinski župan u utrci za novi mandat Zlatko Ževrnja podsjetio je na niz projekata koji su ostvarili, važnost suradnje s Vladom, te otkrio i kako će riješiti problem minirane vojarne u Žrnovnici oko koje je divljao nedavno požar.

- Čim sam se obratio našem generalu Krstičeviću, odmah se krenulo u akciju - kazao je među ostalim.

Kao domaćin iznimno posjećene svečarske sjednice, predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić nabrojao je sve pobjede stranke u proteklom periodu .

- Naš grad Split ponovno postaje utvrda HDZ-a. Splitski HDZ je potpuno spreman promijeniti stvari u našem gradu nabolje. Zato smo izašli prvi s našim kandidatom. Andro Krstulović Opara je najbolji i najkompetentniji kandidat za gradonačelnika. Gdje god je bio i radio, uvijek je djelovao za svoj Split, Dalmaciju i cijeli hrvatski jug - govorio je Škorić.

Rekao je i kako žele okupiti sve bliske političke opcije kojima je Split u srcu.

- Ovom prigodom pozivamo ih na zajedništvo i potporu našem kandidatu kako bismo združenim snagama pobijedili neznanje, stihiju, demagogiju i svaki avanturizam - pozvao je Škorić.

S govornice je čestitao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, kako je rekao, dostojnoj nasljednici prvog hrvatskog predsjednika, na svemu što radi i što je činila.

Saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Splita Krstulović Opara, u svom govoru kojega je i premijer ocijenio srčanim, naveo je da Split mora biti na prvome mjestu. Gradnjom Splita gradi se snažna Dalmacija i domovina.

- Mi političari ne možemo se baviti politikom ako ćemo zanemarivati probleme u vlastitom kvartu i ulici, u vlastitom domu. Nemojmo niti trenutak pomisliti da je političarima mjesto samo u Zagrebu, upravo suprotno. Vještina i moć je rješavanje svakodnevnih problema kako bi sugrađanima omogućili bolji život - rekao je.

Posebno se osvrnuo na važnost Sveučilišta te još poručio kako je okupio ljude koje krasi iskustvo, strast, ljubav, volja i neizmjerna želja za izgraditi grad, ovaj kraj i Lijepu Našu.

- Kada je Split u pitanju, za mene nema lijevo i desno već samo naprijed i nazad. A ja znam da ste svi ovdje okupljeni, svoj pogled i svoja htijenja usmjerili naprijed, u budućnost, što ste pokazali dajući mi povjerenje za kandidata za gradonačelnika Splita. Na tome vam od srca zahvaljujem i uzvraćam neumornim radom i obećanjem da vas neću iznevjeriti te da ćemo skoro stići do toliko željene pobjede - kazao je.

Istaknuo je kako će se gradom vrlo skoro upravljati transparentno i učinkovito, te da će poboljšati upravu temeljem razvoja i vještina svakog zaposlenog u gradskim i javnim službama, tako da bude na usluzi građanima.

- U tom smislu svi će građani biti moji suradnici kada preuzmem ključeve grada, jer će upravo oni svojim ocjenama rada pojedinih gradskih službi utvrđivati kome je tamo mjesto, a kome nije. Ne vjerujte onima koji kažu 'pomest ću Banovinu, istirat ću', mi svi kao odgovorni političarii znamo da nije moguće, ali je moguće pokrenuti i povećati učinkovitost. To se zove upravljanje - rekao je.

Prisjetio se i osnutka splitskog HDZ-a, 6. siječnja 1990. godine i dr. Franje Tuđmana.

- Zbog tog povijesnog skupa i poruka koje smo čuli, neki političari su naš HDZ nazvali strankom opasnih namjera, zatvarajući oči pred istinom i pred opasnim namjerama koje su nadolazile s istoka. No, takvima je, kao i uvijek, splitski dišpet i ponos najbolje odgovorio već u travnju devedesete na predizbornom skupu, kada je prepuna Riva najavila premoćnu pobjedu HDZ-a i pobjedu ideje o samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj - rekao je.

Spominjući se prošlosti, kazao je i da su splitska Riva i Splićani okupljeni na njoj uvijek slali najave za mnoge nacionalne prekretnice.

- Riva je postrojila i pobjedničku, udarnu 4. gardijsku brigadu, koja je oslobodila Knin. Riva je u kolovozu 1995. prvom hrvatskom predsjedniku na pitanje: 'Što želite da vam još obećam?', gromoglasno odgovorila: 'Vukovar, Vukovar!' To Vam je, dragi moji, taj moj Split, vaš Split, tako iskren, srčan, ponosan i predvodnički, takav kakvoga volimo - završio je uz riječi 'neka nam živi HDZ, naš Split i Dalmacija, neka nam živi vječno naša Hvatska'.

Vaša reakcija na temu