Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NLM UGAŠENA AGENCIJA ZA RAZVOJ Vijećnica prozvala županijsku vlast da ih dovodi pred gotov čin

UGAŠENA AGENCIJA ZA RAZVOJ Vijećnica prozvala županijsku vlast da ih dovodi pred gotov čin

'Moramo biti detektivi', kazala je Dragnić

Na Županijskoj skupštini su vijećnici odlučili ugasiti Agenciju za razvoj, na prijedlog izvršne vlasti. Agencija je osnovana 2006. godine, a prestala je potreba za njenim postojanjem, navelo se, jer su se i promijenile okolnosti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, RERA se bori za financiranje putem EU fondova. Agencija nije imala zaposlenih. Ipak, Daša Dragnić, predsjednica Kluba vijećnika Nezavisne liste mladih (NLM) je upozorila na problem neinformiranja vijećnika te traženje donošenja odluke bez potrebnih informacija.

- Ovaj saziv nije ni znao da postoji ta agencija. I to je sustavni problem, ako netko nije godinama u Županijskoj skupštini ili se ne bavi detektivskim poslom, ne možete znati. Ako je ova agencija još 'živa', a je, jer donosimo odluku za likvidaciju, znači da bi trebala biti na popisu županijskih ustanova. Nema je. Ako otvorite taj popis na stranicama Županije, vidjet ćete da nedostaje i DEA, kao i Digitalna Dalmacija. To nema veze s transparentnošću poslovanja - navela je. 

Tražila je da se to ispravi i to odmah.

- Ista je stvar s povjerenstvima i savjetima. Po popisu ispada da mi imamo dva povjerenstva i jedan savjet, a imamo ih milijun. Čemu to služi? Ne mislim da se radi o namjeri sakrivanja, ali je to nemar - smatra.

Spočitala je i da se od nadležnog tijela, odnosno Skupštine, traži odluku o postupku likvidacije, a pred vijećnicima je dokument u kojem nema niti jedne brojke. 

- Tu tvrtku nismo vidjeli u ove tri godine, pa dajte nekakvo izvješće o trenutnom stanju. Nemojte od nas tražiti da donosimo odluku o poslovanju ili gašenju nečega bez jednog jedinog podatka. Zamolila bih vas da nam pružite detaljno izvješće o financijskom stanju ili povucite odluku.  U protivnom je to nepoštivanje ovog tijela. Skinite mi onda to ovlaštenje, kada ne dajete informacije - apelirala je.

Anđelko Katavić, županijski pročelnik za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu je odgovorio da agencija nema zaposlenih, niti transakcija posljednjih desetak godina.

- Ovo je najbrži i najjednostavniji postupak likvidacije. Kasnili smo, to je naša greška, ali ovo je najjednostavniji način - obrazlagao je Katavić.

Dragnić nije bila zadovoljna. 

- To nije odgovor. Nisam ja za najduži način, nego nam recite zbog čega ste kasnili dati podatke - uporna je bila.

Na kraju je odluka o gašenju Agencije za razvoj glatko prošla, ali je zabilježena potreba o ažurnosti podataka o županijskim ustanovama.

Vaša reakcija na temu