Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH VUKOVAR U SPLITU: Raketna topovnjača vratila se u Loru iz NATO operacija

VUKOVAR U SPLITU: Raketna topovnjača vratila se u Loru iz NATO operacija

Na moru je bila 22 dana i preplovila preko 4000 nautičkih milja

Uplovljavanjem broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače 'Vukovar' u matičnu luku Lora u Splitu u ponedjeljak je započela svečanost dočeka 1. hrvatskog kontingenta  iz NATO operacija Sea Guardian.

Uz obitelji, pripadnike kontingenta dočekao je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik Zdravko Jakop, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.

Krstičević je čestitao je posadi broda na povratku i na uspješno odrađenoj zadaći istaknuvši kako je prisutnost Hrvatske ratne mornarice u Sredozemnom moru, prije svega nastavak pomorske tradicije Hrvatske, ali i prilika za interakciju s najmodernijim vojnim pomorskim sustavima. Naglasio je i kako je ovo prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u jednoj NATO operaciji.

- To je velika čast za vas kao posadu broda, ali i za cijelu Hrvatsku ratnu mornaricu. Pokazali ste naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost Hrvatske mornarice i Republike Hrvatske kao NATO saveznika, djelovanjem hrvatskog broda s hrvatskom posadom pod hrvatskom zastavom na Sredozemlju. Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svom području operacije, i time doprinijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice. Cijela Hrvatska je ponosna na vas, hvala vam - poručio im je ministar.

U kontekstu međunarodne suradnje, Krstičević je istaknuo kao je sudjelovanje u ovoj operaciji značajan doprinos RH zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru te zaključio 'interesi i sigurnost Hrvatske ne brane se samo na hrvatskim granicama, nego i tamo gdje ugroze nastaju'. 

Podsjetio je i kako je tijekom boravka raketne topovnjače Vukovar u NATO operaciji, Hrvatska ratna mornarica obilježila svoju 27. obljetnicu osnutka u Pločama gdje su ujedno pokazane i nove sposobnosti HRM-a, Satnija mornaričko desantnog pješaštva. 

- Hrvatski marinci bit će jamac sigurnosti južnog djela naše Domovine. Vjerujem kako će novi pomorski časnici nakon završetka petogodišnjeg studija dati značajan doprinos u izgradnji sposobnosti i daljnjem razvoju Hrvatske ratne mornarice. Sve to konkretni su dokazi kako sustavno razvijamo i gradimo sposobnosti Hrvatske vojske - Hrvatske ratne mornarice. HRM se razvija, imamo mlade ljude u koje želimo ulagati s ciljem da uvijek budemo jamac mira i sigurnosti na moru. Hrvatska može biti ponosna na svoju mornaricu. Pored vas iskusnih mornara koji ste za svoje sudjelovanje u operaciji Sea Guardian dobili puno pohvala od saveznika, te dodatnoga ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatske ratne mornarice i uz naše mlade uvjeren sam u svijetlu budućnost Hrvatske ratne mornarice - rekao je Krstičević.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj poželio je dobrodošlicu posadi broda te im  zahvalio što su kao predstavnici Republike Hrvatske u ovoj operaciji davali potporu u odvraćanju i borbi s pomorskim sigurnosnim prijetnjama. 

- Sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom smo pokazali da smo uvijek spremni za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima. Ponosan sam na sve vas jer ste kao uvježbana, kvalitetna, motivirana i angažirana posada dokazali visoku kvalitetu i predanost tijekom izvršavanja svojih zadaća i uvjeren sam da ste se vratili bogati za jedno novo neprocjenjivo iskustvo rada u međunarodnom okruženju - istaknuo je viceadmiral Hranj.

Načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Damir Dojkić rekao je kako su svi u Hrvatskoj ratnoj mornarici beskrajno ponosni na brojne pozitivne reakcije i pohvale, koje su redovito stizale iz zapovjedništva pomorske komponente NATO-a u Northwoodu tijekom sudjelovanja broda HRM-a u ovoj operaciji. 

- Povjerenje koje je ukazano pripadnicima HRM-a, članovi 1. HRVCON-a opravdali su u pravom smislu riječi, na ponos Hrvatske vojske i naše domovine. Još jednom smo dokazali da nema tog izazova na koji hrvatski mornari ne mogu uspješno odgovoriti i ujedno se potvrdili kao neizostavan čimbenik sigurnosti na moru unutar Saveza - zaključio je Dojkić.

Zapovjednik 1. HRVCON NATO operacije Sea Guardian kapetan korvete Nikola Bašić osvrnuo se na sudjelovanje u ovoj operaciji istaknuvši kako su brod i posada bili u potpunosti uvježbani i spremni za izvršenje svih zadaća što su na koncu uspješno i realizirali. 

- Zadaća je izvršena u potpunosti, od upućivanja u područje operacije, integracije snaga, provedbe zadaća na moru i povratka u Republiku Hrvatsku. Prikazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije - rekao je zapovjednik te istaknuo kako je kontingentu dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti što se u konačnici vidjelo i najvećim brojem prevaljenih milja od ostalih brodova u taktičkoj grupi. 

Raketna topovnjača 'Vukovar' pokrivala je područje dužine od oko 180 nautičkih milja te prosječne širine 100 nautičkih milja, u prostoru zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. 

- Naša zadaća je bila stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikaciju potencijalnih prijetnji i njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka. Ovo što smo postigli rezultat je rada, sposobnosti, zalaganja i profesionalnog odnosa prema dužnostima. Zahvaljujem i iznimno sam ponosan i počašćen što sam plovio s ovom posadom, koja je predstavljala HRM i OS RH na ponos i čast svima nama - dodao je Bašić.

Prvi hrvatski kontingent u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian sastavljen od broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače 'Vukovar' i posade od 33 pripadnika Oružanih snaga RH, upućen je u operaciju u područje centralnog Mediterana 3. rujna 2018. Idući dan priključio se NATO snagama u provedbi aktivnosti u cilju podupiranja borbe protiv terorizma, stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja regionalne pomorske sigurnosti, a u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru. 

'Vukovar' na moru je proveo ukupno 22 dana i preplovio preko 4000 nautičkih milja. Iako je zapovjedniku kontingenta i posadi broda dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti, zahvaljujući maksimalnom angažmanu posade sve zadaće provedene su u potpunosti i uspješno.

Vaša reakcija na temu