Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BEČKA KAVANA  Austrijski pisac Vladimir Vertlib gostuje u Dalmaciji

BEČKA KAVANA Austrijski pisac Vladimir Vertlib gostuje u Dalmaciji

U srijedu i četvrtak, 8. i 9. svibnja

U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Hrvatskim društvom pisaca (HDP) SpLitera organizira književno događanje 'Bečka kavana' na kojoj gostuje austrijski pisac Vladimir Vertlib.

Jedan od važnih ciljeva projekta 'Bečka kavana' je poticanje čitanja i promocija književnosti, ne samo u Splitu kao centru, već i u manjim mjestima splitskog okruženja, koja nemaju priliku susretati se sa značajim suvremenim autoricama i autorima. Stoga je za ovo predstavljanje dogovoren nastup u Slimenu, rodnom mjestu Josipa Pupačića u zaleđu Omiša. 

Održat će se u:

- srijedu, 8. 05. 2024. u 19 sati, Knjižnica Dalmatina (GKMM), Split, Zagrebačka 4

- i četvrtak, 9. 05. 2024. u 18 sati, Čitaonica-knjižnica Slime

'Dolaskom turističke sezone, događanje u Splitu premjestili smo u fascinantni ambijent Kazališne Kavane, a zatim i u knjižnicu Dalmatina, poetsko-glazbeni odjel GKMM-a sa spomen sobom Ljube Stipišića Delmate i kućnom bibliotekom Jakše Fiamenga – još jednom izvrsnom mjestu za provođenje multikulturalnog projekta Bečka kavana.

Kad se turisti vrate kućama, mi ćemo se vratiti na našu baznu lokaciju – najstariju splitsku kavanu, smještenu u srcu grada na Pjaci. Kavana Central kroz povijest je mijenjala imena, pa je tako na početku bila Botega di Kafe, pa Troccoli, Švicarska kavana, Cafe dei Signori, hotel Matić, Central…, kako su se mijenjali njeni voditelji i vlasnici. U svim promjenama, ostajala je kulturno, društveno i političko okupljalište koje je imalo i svoj Stol Splićana, Stol umjetnika i Stol mudraca na kojima su se raspravljala gradska zbivanja i krojila sudbina Splita. Najstarija splitska kavana sada je potpuno preuređena po uzoru na hotel Central iz Beča, a između ostalog, prva u svijetu poslužuje kavu iz jedne male bečke pržionice pod zaštitom UNESCO-a. Zbog posebnog ambijenta koji nudi u oživljavanju međunarodne tradicije, kavana Central bit će i središnje mjesto okupljanja i predstavljanja projekta Bečka kavana', poručuju organizatori.

Vaša reakcija na temu