Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić BLANKA UGOSTILA PERVANA KAKVOG NE POZNAJEMO: 'Nisam imao problema što javno priznajem da vjerujem u Krista, oni su imali!'

BLANKA UGOSTILA PERVANA KAKVOG NE POZNAJEMO: 'Nisam imao problema što javno priznajem da vjerujem u Krista, oni su imali!'

Rekao je da odbija prihvatiti da je Abrahamovo traženje da ubije dijete ljubav, da je to Božje

Glumac, scenarist i stand up komičar Željko Pervan kao gost Blanke Vlašić na 'Susretu u riječi' u punoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa govorio je o svom vjerskom životu. Da se malo poigramo riječima, kako je tumaču Božje riječi fra Anti Vučkoviću u prvom dijelu 'Susreta' tema bila da njemak progovori, tako možemo reći da su nakon riječi Pervana u dvorani mnogi zanijemili. Naime, iznio je da je Bog ljubav, čita Novi zavjet, a odbija prihvatiti da je Abrahamovo traženje da ubije dijete ljubav, da je to Božje.

- Ljubav neće tražiti da ubijete ljubav - govorio je Pervan s kojim se Blanka nije slagala.

'Upomoć' je pozvala fra Antu Vučkovića, no ni on nije razuvjerio Pervana.

- To nije kristovski, to je tipično ljudski. Bog je ljubav. U Novom zavjetu je spas, to je ljubav, to je milosrđe - iznosio je Pervan.

Fra Ante Vučković je objašnjavao zašto je to složena teološka priča, a Pervan je nasmijao riječima što su ga odlučili odgajati, njega s visokim kvocijentom inteligencije.

- Mi smo Kristovi vojnici, nismo telad, jaki smo i idemo prema Kristu. Zagovor njegov je spasonosan za nas. Takav zagovor hoću, ako neće netko tako pričati s ljubavlju o njemu, bolje da šuti - rekao je.

Fascinantna mu je priča o Jobu, zadivljujuće rečenice Božje u kojem traži malo povjerenja od njega.

Dotaknuo se Pervan patnje, kazao je kako tražimo uzročno posljedičnu vezu, a da toga nema. 

Kaže dječak u Africi leži, treba mu malo kiše da živi, ali ne...

- Što to govori o Bogu? Da ne može? Je li onda Bog? Može, a neće? Što je onda? Monstrum? To je najteže teološko pitanje, nad tim likuje ekipa... Treba moliti, moliti, čitati Novi zavjet - rekao je i ponovio da ne gledamo uzročno posljedično.

Blanka je na to kazala da kada govorimo s 'tim ljudima' da se ne mogu razumjeti i da zašto se od vjernika traži da dokažu i shvate Boga.

- Mi bi daljinski i govorili Bogu šta oćemo, 'daj golfa dvojku malo spusti'. Ne ide tako - kazao je pak Pervan i više puta navodeći da je Bog radosna vijest.

U početku je odmah 'kontreštavao' Blanki riječima da svi idu u raj, da Bog oprašta.

Kazao je i da na pitanje o Bogu on odgovara da ne zna da postoji, nego da vjeruje.

- Znanje traži dokaz, vjera ne - predočio je.

Na Blankino pitanje je li imao problema s tim što javno priznaje da vjeruje u Krista, kazao je da nije. 

- Imaju oni problem - nasmijao je.

Rekao je tek da ga je jedna kolegica pitala kako zna da Bog postoji, a on je rekao da vjeruje i da je zapravo svugdje oko nas dokaz postojanja. Također, iznio je i da evolucija nije u suprotnosti s vjerom, a za Pervana je ključna slobodna volja za biti dobar čovjek.

Slobodnom voljom biramo ići prema svjetlu ili ne.

- Nijedna vrsta nema toliko razlike kao ljudi, to je dokaz duše, dokaz upliva sa strane. Postoji tako Mozart, ali i Hitler. Naša duša može biti različita, zbog slobodne volje. Nismo mi jedna od vrsta, nas je 7 milijardi vrsta i pozvani smo ići prema svjetlu, prema svetosti - drži Pervan.

Od zanimljivosti izdvojimo i da je kazao kako ga roditelji nisu grlili kao dijete, dao je taj primjer kako bi pokazao da se pokazivanje ljubavi i dobrote smatra(la) slabošću.

Naglasio je i kako mu je katastrofa reći da nas Bog kažnjava, toga nema, kažnjava nas vlastita pohlepa i ambicija.

Sa svojom obitelji živi u takvoj vjeri, kaže da se za djecu vodi glavna borba danas i da su oni svetost.

Smatra da sa zlom ne treba biti blizu ni kroz simbole, pa je tako naveo da mu je kćerka kupila majicu na Led Zeppelin, te da su bila 'dva roga provučena', ne želeći niti izgovoriti ime vraga. Majicu je bacila...

Ustvrdio je i da su mediji gazde ovog svijeta.

- To je, nažalost, opasno, proizvodi se istina kao cipele, sa zavišću se gledaju tuđi uspjesi. Hrvat oprašta sve osim uspjeha - rekao je tijekom večeri.

Pozvao je punu dvoranu da postavljaju pitanja, ona su važna za mentalni razvoj. Odgovori zaustavljaju, u pitanjima je smisao.

'Bacio' je Pervan i jedan vic kako je crnac kucao na vrata raja i pakla, ali su mu rekli da nema mjesta. Na to je zavapio da di će onda, pa su mu odgovorili da proba u Dinamo.

Bio je to Pervan kakvoga se nema prilike vidjeti često, a kakav je dojam ostavio, najbolje su možda saželi trojica mladića po izlasku iz dvorane.

- Čoviče, pa hrabar je! On je usrid Nadbiskupskog sjemeništa rekao da ne priznaje Abrahama - komentirali su i nastavili priču o vjeri.

Bilo je i onih koji su se slagali s Pervanom da je Bog samo i isključivo ljubav.

Recimo i da je uvodno Blanka, prije nego je fra Ante Vučković održao predavanje, rekla da ne voli pitanja čega se odrekla u korizmi, da je to intimno, ali da će reći jednu stvar s popisa.

- Odrekla sam se suvišnih riječi, to mi nije lako jer stalno 'lajem'. Ali, onih riječi puštenih s lanca koje ranjavaju druge - kazala je.

Vaša reakcija na temu