Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRAZNIK FOTOGRAFIJE Otvara se treći Split foto salon

PRAZNIK FOTOGRAFIJE Otvara se treći Split foto salon

Prijavilo se više od stotinu autora i autorica

U Galeriji fotografije Fotokluba Split sutra se u 19 sati otvara treći Split foto salon, prestižni međunarodni fotografski salon, na kojega se ove godine prijavilo više od stotinu autora i autorica, uglavnom domaćih, ali i iz regije i ostatka svijeta. Po uzoru na brojne druge ugledne i renomirane salone fotografije u Hrvatskoj i svijetu, Fotoklub Split je 2022. godine na inicijativu tadašnje predsjednice udruge, Maje Prgomet, pokrenuo Split foto salon. Razloga je za to bilo i više nego dovoljno: fotografija u Splitu ima dugu tradiciju, čiji je značaj prepoznat i u nacionalnom i europskom kontekstu, a Fotoklub Split u 113 godina dugoj povijesti odigrao je važnu, ako ne i ključnu ulogu, u promicanju fotografije i formiranju lokalne fotografske scene.

Već prve godine Salon je zabilježio ogroman interes autora i autorica iz Hrvatske i iz svih dijelova svijeta, a treće izdanje Salona okupilo je rekordnih 116 autora_ica - profesionalaca i amatera - iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Srbije koji su se svojim radovima natjecali u tri kategorije: slobodna tema crno-bijelo, slobodna tema u boji i kategorija SHAPES (forme, oblici).

O pobjedničkim radovima i selekciji za izložbu odlučivao je stručni žiri u sastavu: dr. sc. Iva Prosoli (povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu), Mio Vesović (fotograf) i Maja Modrinjak (fotografkinja). U svakoj od kategorija dodijeljene su tri nagrade i tri pohvale najboljim fotografijama, a u ovom katalogu izložbe, kao i u Galeriji fotografije Fotokluba Split prikazano je 60 najboljih fotografija, po 20 iz svake kategorije. Da žiri nije imao nimalo lak zadatak, govori nam podatak da su pregledali i pobjedničke radove birali između 1091 zaprimljene fotografije! 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova, a ostaje otvorena do 18. svibnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije. 

Vaša reakcija na temu