Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Milanović Katić / DKphotography Umrla Esma Redžepova: 'Bila je sretna nakon splitskog koncerta, a njena skromnost i jednostavnost su nas oduševili'

Umrla Esma Redžepova: 'Bila je sretna nakon splitskog koncerta, a njena skromnost i jednostavnost su nas oduševili'

Nekoliko puta joj nije bilo dobro, morali smo sjesti, hladiti je i vode donositi. Na pozornici je bila kraljica, nije se ništa vidjelo, ali znamo da joj nije bilo lako - prisjetio se Danijell Nikolla

Makedonska umjetnica Esma Redžepova, koja je umrla nakon kratke i teške bolesti u 73. godini života, podarila je ovo ljeto Splitu prekrasan koncert u okviru Sna sustipanske noći. Za dolazak kraljice romske glazbe u grad pod Marjanom nakon više od tri desetljeća zaslužni su čelni ljudi Ritam produkcije Danijell i Jelena Nikolla, organizatori jedinstvene manifestacije na Sustipanu.

Nezaboravno je u srpnju bilo i Splićanima i Esmi. Bio je to i jedan od posljednjih nastupa velike umjetnice i humanitarke koja je dva puta u životu bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

- Jako skromna osoba. Dojam kad sam je vidio bio mi je da je zapravo ista kao i kad je vidimo na fotografijama, skromna i vesela osoba koja voli uživati. Tu radost osjetite. Najviše je pričala o djeci koju je voljela beskrajno - otkrio nam je neke od dojmova Danijell Nikolla.

Ono što ga je, kaže, najviše fasciniralo je to da dok su on i supruga Jelena razgovarali s njom, Esma uopće nije ostavljala dojam veličine iznimnog života.

- Skromnost i jednostavnost su nas naprosto oduševili - prisjetio se.

I uoči nastupa po dolasku u Split, Esma Redžepova se nije osjećala dobro. Priznaje Nikolla da se zaista zabrinuo za nju.

- Nekoliko puta joj nije bilo dobro, morali smo sjesti, hladiti je i vode donositi. Na pozornici je bila kraljica, nije se ništa vidjelo, ali znamo da joj nije bilo lako. Bila je sretna nakon koncerta, nije mogla vjerovati da nakon toliko godina ima publiku u Splitu. Otišla je ispunjena i taj ću osjećaj posebno pamtiti - zaključio je Nikolla.

Dodajmo na kraju da je osim iznimne glazbene karijere, Esma Redžepova bila nadasve poznata po  humanitarnom radu. Sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim odgojila je, školovala i udomila 47-ero djece.

Kraljicom romske glazbe službeno je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske glazbe održanome u Indiji. Priznanje joj je uručila Indira Gandhi.

Vaša reakcija na temu