Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Usvoji Duju dupina: Institut Plavi svijet na Mediteranskom danu obale predstavlja svoje aktivnosti

Usvoji Duju dupina: Institut Plavi svijet na Mediteranskom danu obale predstavlja svoje aktivnosti

Ne smije im se prilaziti sa stražnje strane, kao ni doći na udaljenost manju od pedeset metara

Jeste li znali da je u Hrvatskoj zabranjeno plivati s dupinima i hraniti ih? Osim toga, ne smije im se prilaziti sa stražnje strane, kao ni doći na udaljenost manju od pedeset metara. Pravila ponašanja prilikom promatranja dupina objavljena su na dvojezičnom letku u izdanju Instituta Plavi svijet - udruge čiji aktivisti provode istraživanje populacije dobrih dupina u Sredozemlju. Radi se o najdužem kontinuiranom znanstvenom istraživanju koje traje od 1987. godine i postalo je primjer dobre prakse u svijetu. Uz bazu na Lošinju, koja je aktivna tijekom čitave godine, djeluje i istraživački centar u Visu, koji je ove godine nešto produžio sezonu. Višku bazu za istraživanje dupina vodi mlada biologinja Maša Frleta Valić. Ona u Strossmayerovu perivoju (Đardin) u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale predstavlja rad Instituta Plavi svijet te otkrila kako izgleda jedan dan na terenu.

- Isplovljavamo ovisno o vremenskim prilikama. Izlaskom na pučinu tražimo dupine, a kad ih ugledamo, pokušamo ih fotografirati. Najvažnije su nam leđne peraje s lijeve i desne strane, jer se dupini tako međusobno razlikuju - opisala je Maša Frleta Valić.

Na pitanje prilaze li im te divne životinje, odgovara kako to ovisi o njihovu raspoloženju i okolnostima. U skupini ih u prosjeku pliva šest-sedam, a svi koji se bave proučavanjem dupina, morali bi znati da posebno treba biti oprezan s mladuncima, kao i paziti da ih se ne uznemiri. Posjetiteljima Mediteranskog dana obale prikazan je desetominutni film o tim prekrasnim životinjama, a predstavljen je i projekt usvajanja dupina.

Kako nam je kazala voditeljica centra za istraživanje dupina na Visu, trenutno se može usvojiti četiri dupina: Duju, Elmara, Elsu i Nolu. Postoji nekoliko paketa, a svi zainteresirani mogu se upoznati s detaljima te plemenite akcije danas u Đardinu od 16 sati te u utorak od 14 sati na štandu udruge. Za one koji ne stignu, više informacija o ovoj akciji potražite na internetskim stranicama Instituta Plavi svijet www.plavi-svijet.org

U rad Instituta Plavi svijet mogu se uključiti i volonteri, kojima se pruža jedinstvena prilika: neovisno o svom zanimanju i struci, mogu na nekoliko dana postati istraživači i promatrati dupine!

Vaša reakcija na temu