Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 SRAMOTNO Iz mora ispred hotela Lav turisti vadili periske

SRAMOTNO Iz mora ispred hotela Lav turisti vadili periske

S 'ulovom' su prošetali plažom

Devastaciji jadranskog podmorja nikako da se stane na kraj. Svi već znaju kako su posebno ugrožene periske, koje su gotovo izumrle. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati žive jedinke. Unatoč svim kampanjama koje se već dulje provode, ne samo na hrvatskom, nego i na stranim jezicima, kupači te školjke i dalje vade.

Jedan takav slučaj snimljen je danas na plaži ispod hotela Lav u Podstrani. Dvoje ljudi periske je izvadilo iz mora te potom sa sramotnim ulovom ponosno prošetalo plažom.

Podsjetimo, radi se o strogo zaštićenoj vrsti u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama.

To uključuje zaštitu periski i njenih staništa, te je zabranjeno namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki. 

Plemenita periska je najveći mediteranski školjkaš i ujedno endem Sredozemnog mora. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između 2 i 30 metara dubine. Može narasti do 120 cm te se pojavljuje u cijelom Jadranu. Ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora, dok na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste.

Vaša reakcija na temu