Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DREVNO VOĆE Prepoznajete li ovo raskošno stablo koje krasi splitski park?

DREVNO VOĆE Prepoznajete li ovo raskošno stablo koje krasi splitski park?

Iako je otporno i zahvalno, često ostaje nezamijećeno

U jednom splitskom parku primijetili smo stablo nešpule. Plodovi su žućkasti, zeleni, još nedozreli. Sudeći po ritmu prirode, sazrijet će tijekom svibnja. Bit će narančasti, nježni, sočni i kratkotrajni. Kao i njihova sezona.

Nešpula je kod nas gotovo neprimjetna. Iako je riječ o voću s tisućljetnim pedigreom, porijeklom iz južne Kine, gdje se uzgaja više od dvije tisuće godina, u Hrvatskoj je ostala na marginama. Uglavnom je nalazimo u mediteranskim vrtovima. Kao ukrasno stablo. U komercijalnom uzgoju i dalje je rijetkost.

A zapravo ima sve što treba. Podnosi sušu. Nije osjetljiva na hladnoću. Ne traži puno pažnje. Slabije se nosi s jakim vjetrom, ali ako je zaštićena, redovno rađa već u proljeće.

Plodovi su blago ovalni, mekani, slatkasto-kiseli i izrazito osvježavajući. Najbolji su svježi, ubrani s grane. Ne trpe skladištenje. Možda je i to razlog zašto ih ne viđamo na tržnicama. Ipak, idealni su za marmelade, želee, sirupe, pa čak i likere ili pite.

Ponekad jednostavno ne primijetimo što raste kraj nas. Ili zaboravimo kako je dobro ono što kratko traje.

Imate li i vi u blizini stablo nešpule? Berete li je? Ili joj plodovi ostaju neubrani?

Zdravstveno i nutritivno, nešpula se s razlogom ubraja u kvalitetnije voće. No unatoč tome, ostaje svojevrsni 'zaboravljeni dragulj' - prisutna, a zanemarena. Možda je vrijeme da to promijenimo.

Vaša reakcija na temu