Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EKOLOŠKA BOMBA: U ponoru Lastovnjak kod Dicma speleologe je zateklo šokantno otkriće

EKOLOŠKA BOMBA: U ponoru Lastovnjak kod Dicma speleologe je zateklo šokantno otkriće

Otkrili su razlog velike poplave koja je prije dvije godine uzrokovala golemu štetu u tom kraju

Sramotne i šokantne fotografije dolaze iz ponora Lastovnjak kod Dicma.
U spilji koja se godinama koristi kao ilegalno odlagalište otpada, pronađena je nevjerojatna količina životinjskih lešina koje je netko bacio u ponor. Speleolozi SD 'Špiljara' koji već četiri dana čiste jamu dugu 30-ak metara, zaprepašteni su otkrićem.

- Pronašli smo od 100 do 150 vreća u kojima smo bili ostaci zaklanih janjaca ili ovaca. Od utroba, glave, ostatke tijela, sve što im nije bilo iskoristivo... Netko ih je ubacivao u PVC vreće i potom bacao u jamu. Očistili smo do sada sedam jama na području naše županije, ali ovo je najgore što sam vidio - svjedoči Tonći Rađa, speleološki instruktor i predsjednik Speleološkog društva ‘Špiljar’ iz Split.

Rađa je, blago rečeno, šokiran otkrićem. Priča nam da je riječ o aktivnom ponoru koji poplavi uslijed velikih oborina i iz kojeg sve otječe u podzemne vode prema Dugopolju i dalje prema izvoru Jadra. Dakle, ponor se nalazi u izravnom slivu izvora rijeke Jadro, izvora pitke vode za splitsku regiju.


- Zbog nagomilanih vreća i lešina životinja, ponor se začepio i u nekom trenutku se napunio do 15 metara visine. Zbog toga se voda počela slijevati u obližnje polje. Upravo zato je dio Dicma bilo poplavljen prije dvije godine - otkrio je Rađa nevjerojatne posljedice bacanja lešina u jamu.

Jedini je pozitivan dio priče, ako se uopće možemo tako izraziti, što je krajnje neodgovoran pojedinac bacao lešine s oznakama životinja. Tako bi se vrlo jednostavno moglo ustanoviti tko je bio vlasnik stada.

Rađa se nada i očekuje podnošenje prijave te pronalazak počinitelja od strane policije i nadležnih službi, kako bi se kaznila osoba koja je zaslužna za ovu ekološki bombu u zaleđu Splita.

Osim lešina, pronađeni su stari bicikli, kućanski aparati i drugi otpad.

Projekt čišćenja je financiran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske a provodi ga Javna ustanova More i krš u suradnji sa Speleološkim društvom Špiljar i Općinom Dicmo. Nakon čišćenja ponor bi se trebao ograditi, a pristup kontrolirati video nadzorom.
Spilja se čisti već četvrti dan i još će trebati vremena dok se izvadi sva ljudska sramota.

Vaša reakcija na temu