Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO: Iz ponora Lastovnjak u Dicmu izvađena ogromna količina klaoničkog otpada, JU More i krš podnijela kaznene prijave

FOTO: Iz ponora Lastovnjak u Dicmu izvađena ogromna količina klaoničkog otpada, JU More i krš podnijela kaznene prijave

Godinama se koristio kao ilegalni deponij

Ponor Lastovnjak u Dicmu se nažalost godinama koristio kao ilegalno odlagalište otpada. Osim negativnih posljedica na podzemni ekosustav, onečišćenje je uzrokovalo i začepljenje ponora, što je naselju Dicmo prijetilo poplavama tijekom velikih padalina.

Zbog toga je Javna ustanova More i krš, uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pokrenula postupak čišćenja ponora. Izvođač radova, Speleološko društvo Špiljar, već gotovo mjesec dana vadi ogromne količine otpada pronađenog u ponoru. Količine i sastav otpada neugodno su iznenadile Tonća Rađu, iskusnog speleologa koji je sudjelovao u istraživanju i čišćenju speleoloških objekata na području Splitsko-dalmatinske županije.

Osim građevinskog i komunalnog otpada, speleologe je šokirala količina klaoničkog otpada i životinjskih strvina koje trunu u debelim naslagama unutar špilje. Do sada je izvađeno više od 500 vreća otpada.

Osim nesnosnog mirisa, otpad životinjskog podrijetla može imati ozbiljne negativne posljedice za okoliš i zdravlje. Nerijetko sadrži razne patogene mikroorganizme, kemikalije i teške metale koji se lako mogu infiltrirati u podzemne vode. Ovo zagađenje može utjecati na kvalitetu vode za piće.

Po pronalasku velikog broja pločica o podrijetlu životinja, Javna ustanova More i krš podnijela je dvije kaznene prijave i to kaznenu prijavu zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom. Iz javne ustanove se nadaju kako će pronađeni dokazi pomoći pri identifikaciji počinitelja te njegovom adekvatnom sankcioniranju.

Nažalost, ove negativne posljedice naglašavaju potrebu za pravilnim zbrinjavanjem klaoničkog otpada i hitnim mjerama za zaštitu ponora od budućih onečišćenja. Zbog toga će se Lastovnjak nakon sanacije ograditi, a postavit će se i videonadzor.

Korak dalje u očuvanju je i edukacija lokalne zajednice, ali i stroga primjena zakona o zaštiti prirode, poručuju iz Javne ustanove More i krš.

Vaša reakcija na temu