Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Stotine učenika pošumljavalo je požarište u Grebaštici kod Šibenika

FOTO/VIDEO Stotine učenika pošumljavalo je požarište u Grebaštici kod Šibenika

Treća ovogodišnja Boranka

Više od 300 volontera i ovu je subotu provelo radno, u prirodu, sadeći nove sadnice kako bi vratili barem dio zelenila i šume na brdo Jelinjak kraj Šibenika, gdje je veliki šumski požar prošlo ljeto uništio preko 600 hektara šume. Ova akcija pošumljavanja održala se u sklopu poznate kampanje Boranka, u kojoj se pošumljavaju požarišta Dalmacije i treća je to velika ovogodišnja akcija sadnje, ukupno 41. po redu od kada je Boranka pokrenuta, sada već prije 7 godina.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, glavni su organizatori kampanje Boranka, a akcije pošumljavanja Grebaštice provode se u partnerstvu i uz pomoć Grada Šibenika.

Cilj je u akcije pošumljavanja uključiti različite grupe građana i volontera, kako bi osobno mogli pomoći u obnovi prirode, ali pritom i naučiti iz prve ruke više o važnosti šuma za okoliš i ljude kao i o razlozima zašto nam šume stradavaju. Upravo ova subotnja akcija uključila je učenike i nastavnike iz čak 6 šibenskih i splitskih srednjih škola i to iz Gimnazije A. Vrančića iz Šibenika, V. Gimnazije Vladimir Nazor iz Splita, Prirodoslovne škole Split, Obrtničke škole Split, Pomorske škole Split i 3. Gimnazije Split.

Iako sadnja sadnica nije niti lagan posao, ovi srednjoškolci bili su odlučni da dobivene sadnice posade ispravno i kvalitetno.

'Prvi puta sam na Boranci i bilo mi je super. Sunce je bilo dosta jako, ali izdržali smo. Bilo nas je troje u timu i sve smo posadili, ali kako je kamenito područje, nije lako kopati. Preporučio bih i drugima da se ovako uključe, zabavno je, korisno se potroši jutro, a napravi se nešto dobro', ispričao nam je Roko Đugaš iz Pomorske škole Split.

Na akciji su kao organizatori sudjelovali predstavnici Hrvatskih šuma, šumarije Šibenik i Saveza izviđača Hrvatske te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca Spinut iz Splita i Udruge izviđača Zarus iz Zadra. Volonterima su pomagali i volonteri Crvenog križa Šibenika, a akciji su se priključili i članice i članovi Lions kluba Šibenik.

Kako je poziv za dolazak na akciju bio otvoren za sve građane dobre volje, u pošumljavanje se uključilo i dosta stanovnika Šibenika, a pogotovo iz naselja Grebaštica gdje je bilo i organizirano pošumljavanje brda Jelinjak.

'Ovaj požar prošlo ljeto bio je stravičan. Nemam riječi, bilo je strava to doživjeti uživo. Ja sam iz Grebaštice i došla sam pomoći da se to naše brdo obnovi. Jelinjak je uvijek bio u zelenilu i evo, prvi puta nam je sada u potpunosti nestala šuma i pusto je. Na ovaj način ćemo nekako pridonijeti da nam brže zazeleni. Hvala svima koji su danas tu, pogotovo ovim mladima jer ćemo zajedno pomoći i prirodi i planeti na kojoj živimo', kazala je Darinka Svirčić, stanovnica Grebaštice.

Prije same akcije sadnje, predstavnici Hrvatskih šuma i Saveza izviđača Hrvatske okupljenim volonterima održali su edukaciju o važnosti šuma za okoliš i utjecaju klimatskih promjena na prirodu. Svim volonterima podijeljene su sadnice, alat za sadnju i radne rukavice nakon čega su šumari i izviđači volonterima prezentirali što i kako se ispravno sadi. Na požarištu brda Jelinjak sadi se mješovita sastojina i to hrast crnika, crni jasen, čempres i primorac, kako bi se stvorila što kvalitetnija šuma i očuvala bioraznolikost.

Kampanja Boranka do sada je okupila više od 11,8žar00 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira, Zadra, a sada i Šibenik izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 135.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ. Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Ferrero International, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Hartmann, Abbot i Dacia.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.


Vaša reakcija na temu