Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Istraživanje hrvatske populacije eleonorinog sokola

FOTOGALERIJA Istraživanje hrvatske populacije eleonorinog sokola

Postavljene foto-zamke pored gnijezda

U sklopu trajnoga projekta istraživanja hrvatske populacije rijetkoga eleonorina sokola, ekipa Javne ustanove 'More i krš' i ove je godine postavila foto zamke pored gnijezda ovih ptica, kako bi se pomoću njih zabilježili vrijedni podatci o biologiji gniježđenja. 

Ove je godine za istraživanje odabran jedan vrlo udaljeni i izolirani otočić Splitsko-dalmatinske županije, da bi se osiguralo poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka stožera civilne zaštite, što je i glavni cilj cijeloga projekta. Usput, sretna je okolnost da upravo na tim otocima gnijezde i sokoli.

Hrabra je četveročlana ekspedicija Javne ustanove doplovila do otočića, te se – godinama, kilogramima i fobijama unatoč – po najžešćoj ljetnoj žegi uspentrala po oštrim i često vrlo strmim hridima do gnijezda, gdje su postavljene automatske kamere. One sada snimaju sve što se događa u i oko gnijezda i internetom šalju informacije (s fotografijama) u Javnu ustanovu, gdje ih stručnjaci prate i analiziraju, te kada je potrebno i daljinski mijenjaju postavke kamera. 

Pravi će analitički posao započeti kada se kamere, završetkom sezone gniježđenja, pokupe s terena i kada se iz njihovih internih memorija 'skinu' sve fotografije i video klipovi u punoj veličini. Uz svaku fotografiju ili video klip idu i podatci o datumu i satu snimanja, vanjskoj temperaturi, mjesečevoj mijeni i sl. 

Većinu će fotografija trebati pogledati uz pomoć posebnih programa koji pojačavaju jasnoću slike, kako bi se omogućilo i raspoznavanje detalja. Stručnjaci Javne ustanove se nadaju da će poslije višegodišnjeg prikupljanja podataka, steći vrlo detaljan uvid u biologiju gniježđenja ovih sokola u Hrvatskoj, posebno sadržaj i način ishrane, a što bi sve zajedno bilo značajan doprinos budućim akcijama upravljanja vrstom. 

Usporedbom sa sličnim podatcima iz drugih krajeva Sredozemlja dobit će se cjelovita slika gniježđenja eleonorina sokola, a možda i neke šire naznake, koje se odnose na jesenje migracije malih ptica između Europe i Afrike.

Vaša reakcija na temu