Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Okolišne organizacije traže povećanje naknade za ambalažu od pića

Okolišne organizacije traže povećanje naknade za ambalažu od pića

Danas je potrebno prikupiti čak 20 boca da bi se kupio jedan kruh

Povratna naknada za ambalažu od pića u Hrvatskoj je već godinama najniža u Europskoj uniji, upozoravaju iz Zelene akcije.

'Uspješnost povrata jednokratne ambalaže za pića u Hrvatskoj tijekom posljednjih 20 godina, nažalost, proizlazi iz loše ekonomske situacije, gdje povrat boca mnogima bez stalnih prihoda predstavlja sredstvo za preživljavanje', naglašavaju.

Za ilustraciju, od 2005. godine naknada je iznosila 7 centi (50 lipa). Tada je kruh koštao oko 80 centi (oko 6 hrvatskih kuna), što znači da je za jedan kruh bilo potrebno skupiti otprilike 12 boca.
Danas, s prosječnom cijenom bijelog kruha od 1,41 € u Hrvatskoj, potrebno je skupiti čak 20 boca da bi se kupio jedan kruh.

'Okolišne organizacije, okupljene u Platformu za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije da poveća povratnu naknadu za ambalažu od pića', poručuju iz Zelene akcije.

Vaša reakcija na temu