Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NFT car girl / Unsplash Ukrao ženi identitet i u njeno ime podigao brzi kredit

Ukrao ženi identitet i u njeno ime podigao brzi kredit

Policija upozorava na pojačani oprez prilikom davanja podataka

Pulska policija je zaprimila prijavu 44-godišnjakinje koja je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare.

Naime, žena je telefonskim putem obaviještena od strane nepoznate osobe koja joj se predstavila kao predstavnik tvrtke i obavijestila ju da je izvučena u njihovom trgovanju te kako je zaradila novčani iznos o čemu joj je obavijest poslao i putem elektroničke pošte. U mailu je tražio njezin IBAN broj kako bi joj uplatio nagradu te da na mobitel instalira aplikacije putem kojih dijeli svoje podatke.

Žena je ubrzo shvatila da je na teret njenog bankovnog računa zatražen brzi kredit od 10.000 eura, koji joj je uplaćen, a potom joj je sa računa u više transakcija skinuto više tisuća eura. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće: 

- ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)

- osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe

- na mobilne uređaje instalirajte samo aplikacije za koje znate svrhu te se prije vezivanja bankovnih računa uz aplikacije konzultirajte sa stručnim djelatnicima ukoliko imate ikakvu sumnju u namjenu aplikacije.

Vaša reakcija na temu