Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sinj.hr Grad Sinj osigurava još veće stipendije: Povećan iznos i prilike za srednjoškolce

Grad Sinj osigurava još veće stipendije: Povećan iznos i prilike za srednjoškolce

Donosimo detalje

Gradonačelnik Miro Bulj donio je Zaključak o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu stipendija srednjoškolcima slabijeg imovinskog statusa s područja Grada Sinja.

Natječaj se odnosi na školsku godinu 2024./2025., a prijave su otvorene od 07. listopada 2024. te traju do zaključno 08. studenog 2024. godine.

Stipendije su namijenjene učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na području Grada Sinja najmanje šest mjeseci prije objave natječaja, redovito pohađaju srednju školu u Republici Hrvatskoj, a prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u proteklih šest mjeseci ne prelazi 240,00 eura. Uvjet za prijavu je također da učenici ne primaju drugu stipendiju ili financijsku potporu za školovanje.

Ove godine, Grad Sinj dodjeljuje stipendije u iznosu od 50,00 eura mjesečno tijekom deset mjeseci, što učenicima omogućuje ukupnu financijsku potporu od 500,00 eura za cijelu školsku godinu.

Za prijavu na natječaj, učenici moraju priložiti sljedeću dokumentaciju:

- Popunjen obrazac prijave (dostupan na internetskoj stranici Grada Sinja ili u zgradi gradske uprave) vlastoručno potpisan od strane učenika, a za maloljetne učenike prijavu supotpisuje roditelj/skrbnik.

- Potvrda o redovitom upisu u školsku godinu 2024./2025., izdana od strane škole, s naznakom godine upisa u prvi razred i razreda u kojem je učenik trenutno.

- Potvrda o prebivalištu ili preslika osobne iskaznice.

- Dokaz o prihodima svih članova kućanstva za posljednjih šest mjeseci, izdan od Porezne uprave.

- Izjava da učenik nije korisnik druge stipendije ili financijske potpore za školovanje.

U usporedbi s natječajem iz 2023./2024. školske godine, u ovogodišnjem natječaju uvedene su dvije značajne promjene koje omogućuju veći broj stipendista i dodatnu financijsku podršku:

- Povećanje iznosa stipendije – Dok je prošle godine iznos mjesečne stipendije iznosio 40,00 eura, ove godine je taj iznos povećan na 50,00 eura mjesečno. To znači da će srednjoškolci u 2024./2025. školskoj godini dobiti ukupno 500,00 eura, što je povećanje od 100,00 eura u odnosu na prošlu godinu. Ovo povećanje značajno će pomoći učenicima slabijeg imovinskog statusa u pokrivanju troškova obrazovanja.

- Povećanje prihoda po članu kućanstva – Cenzus prihoda po članu kućanstva također je povećan. Prošle godine, maksimalni prosječni mjesečni prihod po članu kućanstva iznosio je 230,00 eura, dok je ove godine taj prag podignut na 240,00 eura, čime je omogućeno da se veći broj učenika prijavi na natječaj. Ova promjena olakšava pristup stipendijama većem broju obitelji slabijeg imovinskog stanja.

'Od početka mandata gradonačelnika Mira Bulja, Grad Sinj pokazuje kontinuiranu brigu za srednjoškolce slabijeg imovinskog statusa. Na početku njegovog mandata, stipendije je primalo samo 50 učenika, dok je prošle godine, zahvaljujući novim mjerama, broj stipendista narastao na 136. Ove godine, s povišenim cenzusom prihoda i većim iznosom stipendija, očekuje se daljnji porast broja korisnika.

Gradonačelnik Bulj nastavlja s ovom praksom koja doprinosi bezbrižnijem školovanju mladih s područja Grada Sinja, pružajući im potrebnu financijsku podršku za postizanje školskih uspjeha', stoji na stranicama Grada.

Vaša reakcija na temu