Turbo jednostavna i izgledom i izradom, a miris i okus su nadnaravni. Cijela kuća miriši po narančama kad se peče ova torta, piše Miss Gastro.
Sastojci
Margarin 150 g
Brašno 150 g
Prašak za pecivo 1 kom
Smeđi šećer 130 g
Jaje 3 kom
Naranča 2 kom
Tamna čokolada 100 g
Sastojci za mousse
Tamna čokolada 300 g
Mlijeko 120 ml
Vrhnje za šlag 350 ml
Želatina u listićima 3 kom
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje, a stranice kalupa namasti.
Margarin (naravno, možeš koristiti i jednaku količinu maslaca) izmiksaj sa šećerom dok se ne sjedine.
Dodaj jaja, brašno, naribajte koricu 2 naranče i miksaj još malo dok smjesa ne postane ujednačena.
Čokoladu nasjeckaj na sitne komadiće i sjedini biskvitom.
Biskvit prebaci u kaput i žlicom ili špatulom poravnaj. Biskvit nije tekući, malo je gušći pa ga je potrebno "ručno" rasporediti.
Peci biskvit 20-25 minuta dok ne porumeni i provjeri čačkalicom je li gotov.
Mousse počni praviti kad je biskvit skoro već hladan, odnosno spreman za rezanje.
Želatinu pripremi prema uputi na vrećici. U međuvremenu rastopi čokoladu na pari. Kad se čokolada otopila, ostavi ju sa strane i ugrij mlijeko te u njemu rastopi želatinu (ako koristiš listiće želatine nakon namakanja dobro ih ocijedi od vode).
Mlijeko dodaj čokoladi i miješaj dok smjesa ne postane jednolična.
Pusti da se čokoladna smjesa hladi oko 5 minuta kako ne bi bila prevruća. Zatim izmiksaj vrhnje u šlag, ali ne smije biti skroz lvrsto, mora biti meko i skoro tekuće.
Pomiješaj čokoladu i šlag pažljivo kako iz moussea ne bi izišao sav zrak.
S biskvia ukloni papir za pečenje i kad je skroz ohlađen prereži ga na pola.
Biskvit je malo tvrđi, pa ge možeš čak i malo premazati sokom od naranče (ja nisam pa je donji dio bio odličan jer je upio malo vlage od moussea dok je gornji dio ostao malo tvrđi (što drugima uopće nije smetalo i vjerujem da su ljuti što ovo uopće spominjem).
Donji dio biskvita stavi u kalup torte, po njemu raspodijeli mousse i na mousse stavi drugi dio biskvita.
Tortu stavi u hladnjak na par sati ili preko noći, a sutradan uživaj u ovom slatkom savršenstvu.