Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvorena prva hrvatska punionica za ukapljeni prirodni plin

Otvorena prva hrvatska punionica za ukapljeni prirodni plin

Nalazi se u Kukuljanovu, nedaleko od Rijeke

Prva hrvatska punionica za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) otvorena je danas u Kukuljanovu, nedaleko Rijeke, čime je ostvaren još jedan važan korak ka uspostavi infrastrukture za alternativna goriva u Republici Hrvatskoj. Punionicu je ispred nositelja aktivnosti na stvaranju preduvjeta za korištenje alternativnih energenata u prometu RH otvorio pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić. Naime, resorno Ministarstvo daje punu podršku ovakvim i sličnim projektima te podupire međunarodnu suradnju u području razvoja infrastrukture za alternativna goriva.

Otvaranjem punionice ostvaren je važan preduvjet za povećanje udjela obnovljivih izvora energije u sektoru prometa. Riječ je o hrvatsko-slovenskoj investiciji koja se realizira u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) uz financijsku podršku INEA-e i koja će od danas biti upisana u europsku mrežu UPP/LNG punionica, kao dio europske infrastrukture transporta TEN-T.

- Projektom vrijednosti 2.475.400 eura ukupno su obuhvaćene tri punionice na području Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a s punionicom u Rijeci, Hrvatska postaje dijelom europske infrastrukture punionica za LNG, u sklopu projekta Blue Corridor. Punionica će imati ogroman gospodarski, ekonomski i ekološki značaj jer će pridonositi snažnijem korištenju UPP-a/LNG-a u teškom teretnom prometu, dekarbonizaciji prometnog sustava te poboljšanju okolišne učinkovitosti prometnog sektora - poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vaša reakcija na temu