Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Projekt DIH Innovamare proglašen 'Blue Championom' Europske unije

Projekt DIH Innovamare proglašen 'Blue Championom' Europske unije

Partner je i Šibensko-kninska županija

Jučer je u Luxembourgu, u sklopu Venture Debt & Advisory Summita Europske investicijske banke, održano predstavljanje pobjednika javnog poziva 'Blue Champion' u koje se ubraja i projekt DIH Innovamare, na kojem je partner i Šibensko-kninska županija.

Projekt Innovamare ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i za razvoj održive plave ekonomije, ključne za ostvarivanje Zelenog plana EU. Ključni elementi projekta obuhvaćaju razvoj i izgradnju infrastrukture, kao što su na primjer Centar kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološki parka za morske tehnologije na Sveučilištu u Zadru. Za navedenu infrastrukturu se, uz to, planira nabava inovativne tehnološke opreme, uspostava testnih lokacija, razvoj i prototipiranje morskih tehnologija. 

Uz navedeno, ključan dio projekta je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja s inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava s roniocima u okviru programa E1 Blue Impact, te zapošljavanje 20 istraživača.

Digitalni Inovacijski HUB Innovamare teži postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj, testiranje i validaciju morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora. Ključni osnivači i članovi DIH-a su 6 najvećih znanstvenih i istraživačkih organizacija, 7 potpornih institucija i lokalnih i regionalnih vlasti i 4 tvrtke iz Italije i Hrvatske. DIH unutar svog ekosustava konstantno radi na osiguravanju financiranja, stvaranju prihoda za daljnja ulaganja i razvoj tehnoloških rješenja za digitalnu i zelenu transformaciju plave ekonomije. 

Digitalni Inovacijski HUB Innovamare prijavio je projekt u sklopu javnog poziva 'Blue Champions', a  postignuti uspjeh samo je potvrda da sve što se radi u sklopu DIH-a ima budućnost i podršku institucija koje će nam pomoći u ostvarivanju naše misije, a to je održiva plava ekonomija.

Ispred Šibensko-kninske županije kao partnera na projektu, projekt provodi Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove.

'EU Blue Champion' je inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke kojom se odabiru 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koje Europska komisija i EIB smatraju da najbolje doprinose razvoju plave ekonomije u EU. Odabranim projektima pružit će se EIB-ove savjetodavne usluge za definiranje modela financiranja projekta, razvoj poslovnog modela i stvaranje partnerstava na razini EU. Svaki projekt trebao bi pokazati potencijal za snažan doprinos misiji EU 'Obnovimo naše oceane i vode' te ostvarivanje tri cilja: obnova morskih i slatkovodnih ekosustava, eliminacija onečišćenja, i dekarbonizacija plave ekonomije.

Vaša reakcija na temu