Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RASPAD SISTEMA: Inspekcija u nadzoru Čistoće, nezakonitosti i ranije utvrđene, direktor 'sakriven' od javnosti

RASPAD SISTEMA: Inspekcija u nadzoru Čistoće, nezakonitosti i ranije utvrđene, direktor 'sakriven' od javnosti

'Godinu dana radimo bez godišnjeg odmora'

Split grca u otpadu na svakom kantunu, o čemu svakodnevno svjedočimo. Dok su udaljeniji kotari od jezgre manje izloženi pogledu javnosti, centar i Bačvice sramotno izgledaju. Čak i nakon samoorganiziranja građana uz pomoć djelatnika Splitske obale, nema pomaka na Bačvicama. Stanje na ulicama je, očito, odraz događanja u gradskoj firmi Čistoća. 

Direktor Ivica Karoglan s najvećim brojem djelatnika ne komunicira, sa sindikatom se odbija službeno sastati, iako kolektivni ugovor istječe početkom kolovoza. Od 12 zahtjeva, poručio im je da prihvaća jedan. U gradskoj firmi je opet inspekcija rada u nadzoru. Unatrag nekoliko mjeseci plaćena je velika kazna zbog kršenja prava radnika, konkretno djelatnice na bolovanju. U međuvremenu, glavni poslovođa je dao ostavku na tu funkciju.


- Nikada u povijesti Čistoće nije se dogodilo da vozači daju otkaz i odlaze u druge firme, a nama je otišlo šest. Odbili su raditi u ovakvim uvjetima, na kraju, ne žele zakonski odgovarati zbog prekovremenih satova vožnje. U firmi je puno djelatnika koji rade godinu dana bez godišnjeg odmora. Možete li zamisliti to? 

Pokušavali smo doći i do gradonačelnika da mu objasnimo o čemu se radi, sigurni smo da nema pravu sliku zbivanja, jer ih ne bi tolerirao. Znate li da se u Podstrani ne ‘diže’ smeće? Kaže direktor u javnosti da je problem u nama, a kako ih nije bilo ranije? Govori da su radnici na bolovanju, prebacuje se na nas krivnja, a činjenica je da je 16 bolesno, a 25 novih zaposleno. Na kome je odgovornost? Nudili smo rješenja i za organizaciju posla, ali uzalud. Dali smo vremena čovjeku, vjerujući da se ne snalazi najbolje, ali izgleda da nije u nesnalaženju problem... Kupuju se mahnito strojevi koji se ne koriste ili se pokvare odmah nakon kupnje, a mehaničara gotovo da nemamo. Izgorio je posuđeni stroj, još je na deponiju... - ispričao nam je u dahu samo dio problema u firmi zabrinuti radnik čiji su podatci poznati redakciji.

Proziva vodstvo za neodgovornost i štetu firmi. Posebna ‘lakrdija’, kako je rekao, je odvoz više stotina kontejnera u Muć. Preko kohezijskih fondova su ih dobili, trebalo ih je rasporediti po splitskim ulicama, ali nije se stiglo. Radnici Čistoće odvezli su ih u Muć! Eto, utrošeni su, smije se.


Na sva pitanja, posebice na moguće poslovanje u minusu, zatražili smo odgovor u Čistoći, no odgovora nema. Dobili smo ih zato od Državnog inspektorata koji je potvrdio da je inspekcijski nadzor u tijeku. Uz to, potvrdili su da je zbog nepravilnosti ranije ‘podignut optužni prijedlog protiv poslodavca’.

- Napominjemo da je inspekcija rada Državnog inspektorata krajem prošle godine obavila inspekcijski nadzor kod navedenog poslodavca na okolnost poštivanja odredaba Zakona o radu koje se odnose na radno vrijeme radnika te odmore i dopuste. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja iz kojeg je proizlazio prekovremeni rad određenih radnika u trajanju dužem od najdužeg dopuštenog trajanja takvog rada  u skladu s odredbama Zakona o radu te zbog nepravilnosti u pogledu tjednog odmora radnika, protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca podnesen je optužni prijedlog nadležnom sudu - rekli su nam.

Vaša reakcija na temu