Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SAHARSKI PIJESAK Povišene su vrijednosti lebdećih čestica u zraku

SAHARSKI PIJESAK Povišene su vrijednosti lebdećih čestica u zraku

Splićani su se danas osjećali kao da su u Africi, a tako će biti i sutra

Splićani su iskusili najtopliji lipanjski dan od davne 1948. godine. Pogotovo je bilo teško onima koji su morali provesti većinu ili dio dana na otvorenom. Svaki izlazak na zrak i nalet povjetarca podsjećao je na val vrućine nakon otvaranja užarene pećnice kad provjeravate je li se ispekla teletina ili kokoš.

Dojam sigurno nije olakšao izgled neba na kojem nema ni sunca ni oblačka, jer je topli saharski zrak sa sobom donio pijesak zbog čega su u četvrtak porasle vrijednosti čestica PM10 (veličine do 10 mikrona) i PM2.5 (veličine do 2,5 mikrona) u zraku, naročito u Splitu.

Spoj prašine, oblaka i drugih aerosola rezultirao narančastim nebom i lošom vidljivošću, ali nema razloga za brigu, istaknuo je Nenad Periš, voditelja Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Podsjetio je kako je riječ o prirodnoj pojavi, a premda je povišena koncentracija lebdećih čestica, vrijednosti nisu alarmantne i vrlo brzo bi se trebale vratiti u normalu.

- Koncentracije lebdećih čestica danas u Splitu su tu negdje u nivou koji bi mogli nazvati zadovoljavajućim. Za razliku od čestica veličine 10 mikrona, moram napomenuti da čestice od 2.5 mikrona nemaju uredbom propisane satne, odnosno dnevne vrijednosti, nego samo prosječne godišnje koje iznose 25 mikrograma po metru kubnom. Tako, ako usporedimo s tim dopuštenim vrijednostima, riječ je brojkama koje nisu alarmantne. One jesu povišene u odnosu na uobičajene, ali moram napomenuti da je u Splitu zrak uobičajeno odlične kvalitete s vrlo malim koncentracijama lebdećih čestica, naravno, ukoliko nema nekih nenadanih iznenadnih emisija. ⁠Zbog toga nema potrebe posebno upozoravati ili zabrinjavati javnost - poručio je Periš.

Visoka temperatura podiže čestice, kao što ih kiša prizemni - takvu padalinu nazivamo prljavom i jasno je vidljiva po automobilima. Prašina će se sutra sigurno zadržati, ali bi svakako trebala nestati s prvim vjetrom.

Voditelj Odjela za ispitivanje zraka splitskog NZJZ-a smatra da je visoka temperatura i nedostatak strujanja svježijeg zraka zasad veći problem u Splitu nego saharski pijesak.

- Međutim, kad se poveže jedno s drugim, onda se dobije dojam da je sve skupa dosta neprihvatljivo. Možemo bit sretni što imamo more, a ovo naprosto treba još malo izdržati i ostati pozitivni. Proći će -  zaključio je Periš.

Inače, saharski pijesak u zraku stvara predivne zalaske sunca, pa je i to jedan od načina da ovu prirodnu pojavu sagledamo pozitivno, ako uopće uspijete ugledati sunce.

Vaša reakcija na temu