Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLIĆANKA STRUČNJAKINJA ZA NEKRETNINE 'Za mnoge je ulaganje u Dubai isplativije od štednje u bankama'

SPLIĆANKA STRUČNJAKINJA ZA NEKRETNINE 'Za mnoge je ulaganje u Dubai isplativije od štednje u bankama'

Sanja Guć Babić je rekla da nude i stanove za oko 200.000 eura s pologom od samo 20%

Intervju sa Sanjom Guć Babić, koji smo objavili prije dva mjeseca, izazvao je veliki interes, pa smo ponovno kontaktirali ovu Splićanku kako bismo saznali ima li novih projekata u ponudi Dubaija. Ovaj put razgovarali smo o trenutačnoj situaciji na tržištu nekretnina u Dubaiju, te smo doznali kakav je trenutni interes hrvatskih kupaca za ulaganje u ovaj atraktivni grad.

Prošli put ste nam otkrili zanimljive mogućnosti ulaganja u Dubai. Možete li nam predstaviti neke od novih projekata na kojima radite? 

- Upravo je izašao novi luksuzni stambeni projekt u samom centru Dubaija, u Business Bay pored Burj Khalife, po uzoru na isti takav koji je bio predstavljen početkom godine i rasprodao se u kratkom roku. Naime, atraktivni projekti u Dubaiju rasprodaju se u prvih mjesec-dva pa je sada idealno vrijeme za sve zainteresirane da nam se jave dok još ima slobodnih stanova svih veličina.

Također, imamo dva nova projekta nekih 10-15 minuta od Burj Khalife, u područjima koji se intenzivno razvijaju pa je tu potencijal za rast vrijednosti stanova u odnosu na početnu cijenu jako velik. Imamo projekt u Dubai Silicon Oasis, koji je idealan za sve koji se bave Blockchainom, inovacijama, umjetnom inteligencijom, softverima, robotikom, elektronikom i slično. Drugi projekt je u području gdje su sveučilišta i akademije te veliki zabavni centri za cijelu obitelj poput World of Adventure koji privlače i turiste i stanovnike Dubaija.

Osim toga još uvijek imamo nešto stanova u ponudi u atraktivnim projektima koji su izašli ranije i nalaze se na ostalim lokacijama u Dubaiju.


Što sadrži jedna takva zgrada, kakvi su stanovi i koja im je cijena?

- U Dubaiju nove zgrade dolaze s bogatim popisom sadržaja koji su na raspolaganju stanarima i njihovim gostima. Nekad u šali znam reći da jedna takva zgrada ima više sadržaja nego neki gradovi. Konkretno ova zgrada ima više od 40 luksuznih sadržaja kao što su bazeni, teretane, spa, razni sportski tereni, dječji vrtić i ostali zabavni sadržaji za djecu i mlade, liječnička ambulanta, golf zona, poslovni centar, salon za uljepšavanje, cigar lounge, party dvorana, barovi, trgovine, restorani, a sve po budnim okom vašeg conciergea koji vam je na usluzi kad god vam treba 24/7. 

Stanovi u toj zgradi su kompletno opremljeni i namješteni i s parkingom u cijeni, s ili bez bazena na balkonu, izgledaju vrlo luksuzno, a cijene se kreću već od oko 300.000 eura. Da bi stan bio vaš, potrebno vam je samo 10% odnosno 20% pologa za kupnju, a zatim prema planu plaćanja 1% mjesečno dok ne isplatite cijeli iznos. Čim je projekt gotov i useljiv, dajete ga u kratkoročni ili dugoročni najam. Agencije brinu o najmovima, gostima i čišćenju tako da nema brige. Svoje kupce vodim kroz cijeli proces tako da je sve vrlo jednostavno i transparentno, spremno odgovorim na sva pitanja koje kupac ima te pružim svu potrebnu podršku.


Koje nekretnine su najatraktivnije za hrvatske kupce?

- Hrvatima se jako sviđa Dubai, mnogi su ga već posjetili i po nekoliko puta jer imamo direktne letove iz Zagreba. Svakako su najatraktivnije lokacije u blizini Burj Khalife i Dubai Marine, ali, naravno, tu su i najskuplje. Cijene se kreću od oko 7,000 eur/m2 što i nije toliko puno u usporedbi s cijenama koje dostižu neke nekretnine u Hrvatskoj. Najbolji su projekti u izgradnji jer dođu i po 30% povoljnije nego gotovi stanovi, a osim toga kod kupnje gotovog stana morate platiti punu cijenu odjednom.

S druge strane, imamo neke nove lokacije i projekte u zoni 2, i zapravo su vrlo zanimljive kupcima i investitorima jer imaju veliki potencijal za rast vrijednosti nekretnina uz stabilnu potražnju za kratkoročne i dugoročne najmove. Te lokacije su nekih 10-15 minuta od obale, odnosno Dubai Marine i Burj Khalife, imamo nekoliko jako zanimljivih projekata s vrlo pristupačnim cijenama već od oko 3.500 eur/m2. I oni dolaze kompletno namješteni s ili bez bazena na balkonu te mnogim sadržajima u samoj zgradi, a u blizini se nalaze škole, fakulteti, zabavni i sportski centri koji privlače mnoge turiste s djecom, kao i novi aerodrom koji će biti najveći na svijetu.

Što najviše privlači Dalmatince da razmisle o investiranju u Dubai? Jesu li u pitanju povoljniji uvjeti, rast vrijednosti nekretnina ili mogućnost pasivnog prihoda kroz najam?

- Zanima ih točno to što ste rekli, a ulažu i zbog diversifikacije investicija, kako sav kapital ne bi bio koncentriran na jednom mjestu. Mnogima se sviđa Dubai, pa žele imati nekretninu tamo, povremeno ga posjećivati ili ostaviti imovinu kao naslijeđe djeci. Neki planiraju provoditi zimu u Dubaiju u mirovini, a tijekom ostatka godine iznajmljivati. Drugi su privučeni povoljnim uvjetima otplate od 1% mjesečno, što je savršeno prilagođeno prihodima odnosno plaćama. Za mnoge je ulaganje u Dubai isplativije od štednje u bankama, dok neki jednostavno traže novo tržište za najmove jer Dubai nudi turizam cijele godine. Sportaši iz Hrvatske kupuju jer planiraju raditi kao treneri nakon sportske karijere, a tamo se njihova stručnost jako cijeni. Dostupnost agencija za upravljanje i čišćenje nekretnine u Dubaiju dodatno čini praktičnima za generiranje pasivnih prihoda.


Dubai je poznat po luksuznim nekretninama, no nudi li tržište i pristupačnije opcije za one koji žele uložiti u manji obim? 

- Da, upravo kako sam već i spomenula, imamo i projekte gdje je početna cijena niža, već od oko 200.000 eura s pologom od 20%, a zatim 1% mjesečno. Nalaze se na raznim lokacijama u Dubaiju, na područjima koja će se snažno razviti u sljedećih nekoliko godina baš onako kao je to izgledalo u početku pored Burj Khalife kada je tamo bilo samo nekolicina zgrada. Baš na tim lokacijama najveći je potencijal rasta vrijednosti nekretnina koje su u Dubaiju od 10 do 25% godišnje. 

Kako biste opisali trenutačnu situaciju na tržištu nekretnina u Dubaiju? 

- Dubai je izrazito atraktivan kao turistička destinacija što se odražava na kratkoročne najmove, a kako nema poreza na osobnu dobit, privlači i veliki broj novih stanovnika što se odražava na dugoročne najmove. Stručnjaci predviđaju da će tržište nekretnina u Dubaiju nastaviti bilježiti stabilan rast sljedećih godina jer je potražnja još uvijek veća od ponude. Mnogi kažu da je Dubai danas ono što je New York bio prije 100 godina - grad budućnosti s vizijom svjetskog središta te planom rasta i razvoja. 


Jesu li hrvatski investitori sve zainteresiraniji za dugoročna ulaganja ili više biraju opcije kratkoročnog najma?

- Zainteresirani su i za jedno i za drugo. Oni koji planiraju povremeno posjećivati Dubai odlučuju se za kratkoročne najmove, dok investitori koji preferiraju dobiti godišnju najamninu unaprijed i odjednom, odlučuju se za dugoročne najmove. Naravno, jedne godine stan se može iznajmiti kratkoročno, a drugu godinu dugoročno, pa vidjeti koja vam opcija više odgovara. Jako bitna je i o lokacija. Svaki klijent je poseban, meni je najvažniji prvi razgovor s klijentom kako bih mogla znati njegove mogućnosti i želje, a zatim sukladno tome preporučiti odgovarajuće projekte i dostupne stanove. 

Kako je najbolje da zainteresirani stupe u kontakt s Vama?

- Sljedeći tjedan planiramo gostovanje u Zagrebu kako bismo se osobno susreli s kupcima pa je najbolje da nam se zainteresirani jave putem emaila info@dbirec.ch ili na WhatsApp koji mogu naći na našoj web stranici www.dbirec.ch, Također, na našem Instagram profilu mogu se vidjeti naša gostovanja, posebne ponude i najave projekata.

Vaša reakcija na temu