Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay STIŽE SEZONA GRIJANJA Trik kako smanjiti račune za energiju

STIŽE SEZONA GRIJANJA Trik kako smanjiti račune za energiju

Otkrio ga je energetski stručnjak Paul Newman

Vjerovali ili ne, ali prašina nakupljena u 'rebrima' radijatora može spriječiti izlaženje topline, što u konačnici znači da će vaši radijatori morati više raditi kako bi zagrijali sobu, što će vam, na kraju krajeva, povećati mjesečne račune. Upravo iz tog razloga važno je poduzeti odgovarajuće mjere i temeljito očistiti radijatore barem jednom godišnje.

Za one koji žele spriječiti da im se prašina uopće nakuplja, dobar je savjet da to stave u svoju tjednu ili dnevnu rutinu čišćenja. To je najbolje objasnio energetski stručnjak Paul Newman.

'Održavanje radijatora čistim pomoći će im da rade učinkovitije. No, najučinkovitije je kada se radi uz ostalo rutinsko održavanje, uključujući odzračivanje radijatora i postavljanje radijatorske folije iza panela. Ako to redovito radite, u konačnici biste trebali očekivati smanjenje grijanja za stupanj ili dva, bez da to ima ikakav utjecaj na toplinu prostorije. Ovdje ćete stvarno utjecati na uštedu novca na računima za energiju', kazao je, prenosi tportal

Račun vam na godišnjoj razini neće biti upola manji, ali će se definitivno smanjiti. Stručnjaci kažu kako prljavi i prašnjavi radijatori mogu povećati vaše račune za energiju za čak 25 posto, stoga je jasno da ih je potrebno redovito čistiti i održavati, čime ćete uštedjeti.

A kako ih očistiti? Prvo provjerite je li grijanje isključeno, a potom obrišite prašinu između i iza radijatora, skinite gornji poklopac i uz pomoć dugačke i tanke četke za radijator ili neke krpe od mikrovlakana prođite kroz svaki utor. Hladni radijator spriječit će da se povuče još više prašine iza radijatora dok se čisti.

Ako imate odgovarajući nastavak na svom usisavaču za usisavanje upravo radijatora, moći ćete se spustiti dublje unutra i bolje usisati, a jednostavan način za uklanjanje prašine iznutra i sa stražnje strane je uz pomoć sušila za kosu. Važno je samo usmjeriti sušilo u utore na vrhu radijatora i upaliti na najjače puhanje. To bi trebalo pomoći da se zaostala prašina spusti i izađe iz radijatora.

Nakon što ste uklonili svu prašinu s radijatora, uzmite malo tekućine za pranje posuđa pomiješano s vodom i prebrišite sve što možete dohvatiti, a potom obrišite suhom krpom kako biste izbjegli stvaranje hrđe.

Obavezno provjerite i zid iznad radijatora, jer toplina često uzrokuje lijepljenje prljavštine i prašine za zid. Koristeći istu vodu sa sapunicom na brzinu istrljajte tragove prašine, pazeći da ne oštetite boju na zidovima.

Važno je napomenuti da prilikom čišćenja morate izbjegavati bilo kakve abrazivne materijale kako ne biste izgrebali ili oštetili površinu, kao što ne smijete ni pokušavati ukloniti ploče na električnom radijatoru radi čišćenja jer možete oštetiti mehanizam grijanja.

Vaša reakcija na temu