Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press SUMARTIN Počeo projekt 'Oživi svoju baštinu'

SUMARTIN Počeo projekt 'Oživi svoju baštinu'

Izrađene makete biti će izložene na školskim izložbama

Maritima educare (MEA) je udruga iz Sumartina koja se bavi očuvanjem pomorske baštine te specifično očuvanjem tradicionalnog brodograditeljskog zanata – kalafatanja. Primarna publika su joj djeca i mladi ljudi do kojih dopire putem svojih edukativnih programa.

Trenutno se odvija projekt pod nazivom 'Oživi svoju baštinu' kojim se promovira te na interesantan i originalan način predstavlja bogata kulturno-povijesna baština otoka a učenicima bračkih škola se pruža prilika da iz prve ruke iskuse pomorski zanat koji je generacijama definirao tradicionalnu pomorsku baštinu njihove zajednice. Stjecanje znanja i praktičnog iskustva potrebnog za izgradnju drvenog broda mladima otoka Brača postalo je gotovo nemoguće jer više ne postoji škola u Hrvatskoj koja podučava ovaj zanat. 

Stoga, Maritima Educare otvora vrata radionice u nevjerojatan svijet drvene brodogradnje učenicima koji možda kasnije požele učiti od samih majstora zanata i nastaviti tradiciju.

Interaktivne radionice izrade maketa ribarskog broda se održavaju u osnovnim školama Selca i Milna na otoku Braču, a vodi ih iskusni brodograditelj i kalafat Anthony Michael Vlahovich iz Sumartina i 4 volontera Europskih snaga solidarnosti u svibnju 2024. Učenici učiti o tradicionalnom alatu, konstruktivnim elementima broda, kako s papira prenesti u 3D, izraditi različite elemente te spojiti sve u jednu cjelinu.

Izrađene makete biti će izložene na školskim izložbama.

Učenici imaju priliku čuti i o maritimnoj baštini drugih EU zemalja iz 'prve ruke' od MEA ESC volontera - koji volontiraju u udruzi 3 mjeseca na projektu Skills & Stories Europskih Snaga Solidarnosti. Oni promoviraju programe EU mobilnosti za mlade, dijele svoja iskustva, te demonstriraju svoje brodograditeljske vještine koje su naučili na za vrijeme svog volontiranja.

Program 'Oživi svoju baštinu' broj 08-F-PO-0721/23-17 je financiran od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (Program 2094 Održivi razvoj jadranskih otoka).

Vaša reakcija na temu