Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay USKORO ĆE SEZONA KRIZANTEMA Savjetodavna služba uputila je preporuke proizvođačima

USKORO ĆE SEZONA KRIZANTEMA Savjetodavna služba uputila je preporuke proizvođačima

Zabranjena je primjena pesticida opasnih za pčele

Bliži se blagdan Svih svetih kada se grobovi najmilijih, koji više nisu s nama, kite krizantemama. Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede izdala je preporuke proizvođačima, budući da je započeo razdoblje formiranja cvjetna glavice. Sada je najvažnije sačuvati cvijet i list zdravima.

Od bolesti  koje se mogu javiti na listu krizanteme jest bijela hrđa (Puccinia chrysanthemi)  -  sitne bijele točkice na naličju donjeg lišća u uvjetima visoke vlage i gustog rasta. Ona se suzbija preventivno. 

Osim bijele hrđe, bolesti koje se mogu javiti su lisne pjegavost (Septoria chrysanthemi, S. chrysanthemella, Alternaria species, i Cercospora chrysanthemi), pepelnica (Golovinomyces cichoracearum), siva plijesan (Botrytis cinerea). Bolesti na cvjetnim glavicama - smeđa palež cvjetova i siva plijesan.

'Štetnici koji predstavljaju problem na krizantemi  su štitasti moljci, lisne uši, tripsi i koprivina grinja, te kukuruzni moljac i gusjenice sovica od kojih su trenutno vidljive štete. 

Potrebno je postaviti ljepljive ploče (plave, žute) u nasadu za praćenje pojave štetnika. Dozvoljeni insekticidi za primjenu na krizantemi su: Decis 2.5 EC , Cythrin max, Flipper, Neemik ten, i drugi dozvoljeni.

U vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura zabranjena je primjena pesticida opasnih za pčele, uključujući medonosne pčele, bumbare i solitarne pčele', ističe Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr. iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Vaša reakcija na temu