Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIS: Otvorena 5. međunarodna konferencija 'Mediterranean Islands Conference'

VIS: Otvorena 5. međunarodna konferencija 'Mediterranean Islands Conference'

Demografija, migracije i energetika među glavnim temama

Na otoku Visu svečano je otvorena 5. međunarodna znanstvena multidisciplinarna konferencija 'Mediterranean Islands Conference' koju zajednički organiziraju Sveučilište VERN' i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Cilj ovog tradicionalnog skupa je povezati predstavnike međunarodne znanstvene i poslovne zajednice kako bi diskutirali o glavnim izazovima na Mediteranu te predlagali rješenja za razvoj mediteranskih zemalja iz perspektive gorućih tema poput demografije, migracija, energetike, obrazovanja i turizma, ali i ostalih područja od kulture, medija, komunikacija, sporta i drugih konferencijskih tema.

Ovogodišnje izdanje konferencije pod nazivom 'Mediterranean Islands Conference 2024.' traje od 18. do 21. rujna, a okupila je više od 150 znanstvenika iz cijelog svijeta koje su na svečanom otvorenju pozdravili ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac, posebna izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević te dr. sc. Dinko Radić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Vis.

'Ovogodišnja konferencija, kao i prethodne četiri, na različite načine obrađuje teme i izazove koji su važni za mediteransko područje kao što su pomorska baština, umjetna inteligencija, migracijski trendovi, klimatske promjene, pametni turizam, održivost, bioraznolikost, mladi i aktivizam, ribarstvo, komunikacijski izazovi, kreativnost, itd. Uzimajući u obzir kontekst okruženja u kojem se konferencija odvija, s obzirom na povijesnu i kulturnu baštinu Visa te očuvanu prirodu, upravo nam ta činjenica omogućuje cjelovitije sagledavanje problema i mogućih rješenja za ove izazove jer se i sami s njima suočavamo', poručio je prof. dr. sc. Željko Holjevac.

'U Hrvatskoj su stalno naseljena 52 otoka i poluotok Pelješac, koji zajedno čine tek 3,3 posto ukupnog stanovništva Hrvatske što znači da svaki trideseti stanovnik živi na otoku. Održivi razvoj otoka je nezamisliv bez sredstava iz fondova EU i državnog proračuna, a iako je napredak vidljiv otočne zajednice i dalje se suočavaju s izazovima kao što su demografski pad i potreba za dodatnim ulaganjima u zdravstvo, prometnu povezanost, obrazovanje, tehnologiju i energetsku samoodrživost', rekla je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

Konferencija se održava uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske i pokroviteljstvo grada Visa te uz partnerstvo Francuskog instituta, Hrvatske turističke zajednice, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te tvrtke Canon.

Kulturni aspekt konferencije ogleda se kroz međunarodnu izložbu studentskih fotografija na temu 'Boje Mediterana', koja je postavljena u prostorima Hrvatskog doma u gradu Visu, a završit će odabirom najboljih mladih autora.

Vaša reakcija na temu